Παιδιά-πρόσφυγες ασυνόδευτα. Φροντίδα στα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της “PRAKSIS” (vid)

Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, και πιο συγκεκριμένα εκείνων που αφορούν τους ασυνόδευτους ανηλίκους, αναδεικνύεται ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, παρατηρήθηκε το 2015 αύξηση της τάξεως του 800%, ενώ για το 2016 οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δεκάδες παιδιά πρόσφυγες χωρίς οικογένεια βρίσκουν φροντίδα και αγάπη…

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που αποτελεί καρπό δημιουργικής σύμπραξης μεταξύ τριών φορέων καθώς δημιουργήθηκε κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότητησης Γενική Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής & Κοινωνικής Ένταξης, με την αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την οικονομική υποστήριξη από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του μέχρι την ένταξή του σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF), και με φορέα υλοποίησης τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση PRAKSIS, τα παιδιά αυτά βρίσκουν φροντίδα και αγάπη.

Υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο Φιλοξενίας παράλληλα με τη στέγαση:

  • ψυχοκοινωνική στήριξη
  • νομική συμβουλευτική
  • υπηρεσίες διαμεσολάβησης
  • εκμάθηση ελληνικών / ενισχυτική διδασκαλία
  • δημιουργική απασχόληση
  • οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων
  • κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης ( σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια)

Παράλληλα παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική υποστήριξη των ωφελουμένων µέσω του Πολυϊατρείου και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας της PRAKSIS.

Το Κέντρο Φιλοξενίας βρίσκεται στην Αθήνα, έχει δυναμικότητα είκοσι τεσσάρων (24) κλινών, φιλοξενεί άρρενες ηλικίας 8-18 ετών, απασχολεί 12 άτομα (κοινωνικοί επιστήμονες, νομική υπηρεσία, μάγειρας και φύλακες) και κινητοποιεί 10-15 εθελοντές για την εκμάθηση Ελληνικών, τη συνοδεία σε δραστηριότητες εκτός δομής και την εν γένει ομαλή ένταξή τους. Όλες οι διαδικασίες παραπομπής ακολουθούν τις εθνικές διαδικασίες, καθώς και τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι παραπέμπονται στο Κέντρο Φιλοξενίας µέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εντολής.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται έχουν πραγματοποιήσει μακριά και επώδυνα ταξίδια (συχνά εμπιστευόμενα τις υποσχέσεις διακινητών ή έχουν απαχθεί από τις οικογένειές τους) και γίνονται αντικείμενο τριών βασικών ειδών εκμετάλλευσης:

  • Εκμετάλλευσης Οργάνων (κυρίως σε τρίτες χώρες που οι διακινητές τα προωθούν)
  • Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης (οι διεθνείς έρευνες δείχνουν πως αγόρια ηλικίας 8 έως 14 ετών είναι ο κύριος όγκος διεθνικής σωματεμπορίας καθώς εκδηλώνεται αυξημένη ζήτηση από τα διεθνή κυκλώματα)
  • Εργασιακής Εκμετάλλευσης (προώθηση στην παράνοµη αγορά εργασίας, σε κάκιστες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και καθημερινής διαβίωσης)

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας επιχειρείται να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα προστατεύσουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους από όλους αυτούς τους κινδύνους µε τη διαβίωσή τους σε σταθερό και προστατευμένο περιβάλλον και µε βασικό και κύριο σκοπό την επανασύνδεση µε τις οικογένειές τους. Το επιστημονικό προσωπικό έχει και την ευθύνη της εύρυθµης λειτουργίας του κέντρου, την παρακολούθηση και υποστήριξη των αναγκών των φιλοξενούμενων και ασφαλώς τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που αφορούν στην επανασύνδεση του ασυνόδευτου ανηλίκου µε την οικογένειά του, όπου αυτή και αν βρίσκεται, µε βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

H Όλγα Παπαδιώτη είναι νομική σύμβουλος στη ΜΚΟ PRAKSIS, στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS(+) στην Κυψέλη, χωρητικότητας 32 παιδιών (σ.σ.: σύμπραξη με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Με διαχειριστή  εταίρο τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Επιδοτείται από Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ιρλανδία). Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Αιτείται διεθνή προστασία για τα ασυνόδευτα ανήλικα, εφαρμόζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του ΔουβλίνουΙΙΙ επανενώνοντας χαμένες οικογένειες. Επίσης, υπερασπίζεται και συνδράμει στον αγώνα κατά του διεθνούς trafficking. Στο video μάς μιλάει αποκλειστικά για την καθημερινή δράση της ως νομικής συμβούλου του Κέντρου Φιλοξενίας, για τις προσπάθειές της να επανενωθούν χαμένες οικογένειες και για τους αγώνες της όσον αφορά στην προάσπιση των  δικαιωμάτων των παιδιών… Παράλληλα, εξηγεί πώς αποφάσισε να βγάλει το… ταγέρ της δικηγόρου των δικαστηρίων και να εργάζεται φορώντας τζιν και φόρμες, αφοσιωμένη σε κοινωνικές κι ανθρωπιστικές δράσεις.

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος