Πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν προστατευτικά, μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται στον οργανισμό, τις εξουδετερώνουν και δεν τις αφήνουν να δράσουν τοξικά. Είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα, για να αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας.

Σε ποια τρόφιμα, όμως, τα βρίσκουμε;

  • Βιταµίνη Α: Αυγό, βούτυρο, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, συκώτι, ιχθυέλαια.
  • Βιταµίνη C: Φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, µανταρίνια), φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, µούρα, πεπόνι, ντοµάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (µαρούλι, σπανάκι), σταυρανθή (µπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών).
  • Β-καροτένιο: Φρούτα και κυρίως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, µανταρίνια), λαχανικά πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώµατος, ντοµάτες και επίσης (σε μικρότερες ποσότητες) βερίκοκα, γλυκοπατάτες, καρπούζι, κολοκύθα.
  • Βιταµίνη Ε: Ελαιόλαδο, δηµητριακά, σόγια, αµύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αυγά.
  • Σελήνιο: Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί, δηµητριακά, σπόροι, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος.
  • Φλαβονοειδή: Αρακάς, βατόµουρα, εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, κουµκουάτ, κρεµµύδια, µέλι, µήλα, µπρόκολο, πικρή σοκολάτα, σόγια, σταφύλια, τσάι πράσινο και µαύρο, φασολάκια πράσινα και επίσης στους ανθούς λαχανικών και λουλουδιών και στα φύκια.
  • Ψευδάργυρος: ∆ηµητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, µαγιά µπίρας, αυγά.
  • Ανθοκυανίνες: Γογγύλια, κάρδαµο, κεράσια, κουνουπίδι, κραµβολάχανο, λάχανο κατσαρό, µούρα, µπρόκολο, µύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες.
  • Ελλαγικό οξύ: Βατόµουρα, κεράσια, σταφύλια, φράουλες.
  • Λυκοπένιο: Ντοµάτες (φρέσκες, λιαστές και επεξεργασµένα προϊόντα ντοµάτας), γκρέιπφρουτ, καρπούζι και πιπεριές.

Ο καθηγητής Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Λάμπρος Συντώσης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Άννα Καούρη και δρ Γλυκερία Ψαρρά αποκαλύπτουν ποιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να μας προστατεύσουν από τις επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας το καλοκαίρι και να μας χαρίσουν ευεξία και υγεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος