Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ στα σχολεία, από το Χαροκόπειο (aud)

Η καλή μέρα από τη… διατροφή φαίνεται! Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει το ΕΥΖΗΝ, το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, και απευθύνεται στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού της χώρας.

Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, στο πλαίσιο των δράσεων του, υλοποιεί διαδραστικές παρουσιάσεις για παιδιά και εφήβους, που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και την ανάπτυξή τους.

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ στα σχολεία, από το Χαροκόπειο (aud)

Για τους βασικούς στόχους του προγράμματος, την ενημέρωση-εκπαίδευση μαθητών, γονέων, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών και τις καινοτόμες δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμόσουν στο σχολείο όσον αφορά την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από τους μαθητές, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Κάτι που μας αφορά”, ο καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Λάμπρος Συντώσης.

Το Πρόγραμμα καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους υγείας των μαθητών, ενώ μέσα από παράλληλες δράσεις παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας, έχοντας ως κεντρικό άξονα την προώθηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κατόπιν συνεννόησης, ενώ για σχολεία στα οποία η πρόσβαση δεν είναι εφικτή και ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης των παρουσιάσεων μέσω skype (μόνο για την  Ε΄ και ΣΤ’ τάξη Δημοτικού).

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ στα σχολεία, από το Χαροκόπειο (aud)

Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας και – κάθε έτος – καταγράφει και αξιολογεί τον ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης.

Ταυτόχρονα, το ΕΥΖΗΝ, μέσα από παράλληλες ενέργειες, παρέχει διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέλος, με συγκεκριμένες δράσεις, το Πρόγραμμα παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του προγράμματος ΕΥΖΗΝ είναι:

  • Η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των παιδιών και των εφήβων.
  • Η παροχή συμβουλών και οδηγιών στους γονείς για θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους.
  • Η επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της υγείας των μαθητών.
  • Η ενίσχυση του ρόλου του σχολείου και ειδικότερα των εκπαιδευτικών σε σχέση με την αγωγή υγείας.
  • Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών υγείας.
  • Η επιστημονική ομάδα υλοποίησης του ΕΥΖΗΝ πραγματοποιεί παρουσιάσεις και δράσεις στα σχολεία που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την υγεία, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα και την ανάπτυξη των παιδιών.
  • Ιδιαίτερα σημαντικός, όπως τονίζουν, είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών, που αποτελούν σημαντικές πηγές για τη διατροφική ενημέρωση των μαθητών, αλλά πέρα από τις γνώσεις μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τις διατροφικές επιλογές των παιδιών, όταν δρουν ως θετικά μοντέλα-πρότυπα υγιεινών συμπεριφορών, σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Λάμπρου Συντώση στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6/105,8 και στην εκπομπή “Κάτι που μας αφορά” (04/10/2015).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Ρεπορτάζ: Ασπασία Κακολύρη, Τζένη Χαραλαμπίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ