Από τη στιγμή που θα βγει από το αυγό, η… οδύσσεια της χελώνας καρέτα καρέτα, το μακρύ ταξίδι της στις θάλασσες της Μεσογείου ξεκινά. Μια πορεία δύσκολη, με πολλούς εχθρούς να παραμονεύουν τόσο έξω όσο και μέσα στο νερό. Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα αλλά και κίνδυνοι που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να φτάσει στο τέλος αυτής της πορείας και να ενηλικιωθεί.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών, τόσο των απλών πολιτών όσο και των οργανωμένων φορέων και συλλόγων, που προσφέρουν σημαντικό έργο για την προστασία και τη διάσωση της χελώνας καρέτα καρέτα.

Ένας από αυτούς τους συλλόγους, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, που συνετέλεσε στη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο, συμμετέχει ενεργά και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του και σε αυτήν την προστατευόμενη περιοχή αλλά και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα, που αποτελούν καταφύγια για την καρέτα καρέτα.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέτα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Εθελοντές του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ ποζάρουν  χαρούμενοι μετά τη διάσωση της χελώνας Ραφαήλ.
Εθελοντές του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ ποζάρουν χαρούμενοι μετά τη διάσωση της χελώνας Ραφαήλ.

 

Η υπεύθυνη για τα προγράμματα σε όλη την Ελλάδα του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, Παναγιώτα Θεοδώρου, μίλησε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος 91,6/105,8 «Κάτι που μας αφορά», για το σημαντικό έργο που γίνεται όσον αφορά τη διάσωση της θαλάσσιας χελώνας στη χώρα μας, για τα προβλήματα αλλά και τις δυσκολίες που συναντούν τα μέλη του ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χελώνες.

 

Ένα από τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεμύτισε από τη φωλιά του, στην παραλία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Ένα από τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεμύτισε από τη φωλιά του, στην παραλία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

 

«Η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν, όπως η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και οι διάφορες κατασκευές στην άμμο, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά αλλά και η διάβρωση των παραλιών, είναι μερικές μόνο από τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα η καρέτα καρέτα» επισημαίνει η κ. Θεοδώρου.

Παράλληλα, τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοχοι τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως σκαφών αναψυχής για την παρατήρηση της χελώνας, δεν τηρούν τον νόμο και δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις του συλλόγου και των εθελοντών.

 

 

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη της υπεύθυνης προγραμμάτων του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ Παναγιώτας Θεοδώρου στο Πρώτο Πρόγραμμα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας

Διατηρείτε τις παραλίες καθαρές. Μην πετάτε πλαστικά ή νάιλον αντικείμενα στη θάλασσα. Μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο στις χελώνες, που τα καταπίνουν καθώς νομίζουν ότι είναι μέδουσες, που αποτελούν τη βασική τροφή τους.

Σβήστε ή καλύψτε τα φώτα που είναι ορατά από την παραλία.

Μην ξεσκάβετε τις φωλιές. Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές, τα αυγά και τα χελωνάκια προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις.

Μη μετακινείτε τα σημάδια των φωλιών, τους προστατευτικούς κλωβούς πάνω από τις φωλιές ή τους ειδικούς διαδρόμους για τα χελωνάκια.

Μην αγγίζετε τους νεοσσούς. Είναι σημαντικό να καταφέρουν να φτάσουν στη θάλασσα από μόνοι τους.

Μην ανάβετε φωτιές τη νύχτα στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Απομακρύνετε τα φώτα από την παραλία που γεννούν οι χελώνες.

Κλείστε και απομακρύνετε τις ομπρέλες, τις ξαπλώστρες και οποιαδήποτε άλλα έπιπλα παραλίας από την παραλία.

Αποφύγετε τη χρήση τροχοφόρων στην παραλία.

Γίνετε μέλη του Δικτύου Διάσωσης και αν βρείτε νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα ειδοποιήστε μας στο 210 8944 444.

Γίνετε εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατά την περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στα προγράμματα (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) ή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα.

Γίνετε υποστηρικτές του Συλλόγου.

Υιοθετήστε ένα χελωνάκι, μια μητέρα Καρέτα, μια φωλιά ή μία τραυματισμένη χελώνα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.archelon.gr


 

Σχετικά άρθρα: Η οδύσσεια της caretta caretta 

 

*Ευχαριστούμε την κ. Παναγιώτα Θεοδώρου και τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για το φωτογραφικό υλικό που διέθεσαν στην ΕΡΤ και στην ιστοσελίδα www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: