Η συνεχιζόμενη σχολική βία και τα εκατοντάδες περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη, αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια αφορμή έντονων συζητήσεων, αμέτρητων ερευνών και ιδιαίτερης προσοχής από τους ειδικούς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον. Παρακάτω θα βρείτε με μια ματιά πότε καθιερώθηκε η Anti-Bullying Day, ποια χώρα ήταν η πρώτη που καθιέρωσε το anti-bullying και γιατί.

Σχετικές ειδήσεις
Η βία στο σχολικό περιβάλλον
Βιβλιογραφία-Φιλμογραφία για τον εκφοβισμό

Με μια ματιά

 • Την 4η Μαΐου καθιέρωσε το 2012 ο ΟΗΕ  ως Anti-Bullying Day, με τη συμμετοχή περισσότερων από 25 χωρών (http://www.state.gov/j/drl/rls/rm/2012/189663.htm)
 • Την 6η Μαρτίου καθιέρωσε η Ελλάδα ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας. Η  ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν με δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. (Πηγή: Υπουργείο Παιδείας, 2012)
 • Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που καθιέρωσε anti-bullying day. Οι εκδηλώσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού γίνονται την τελευταία Τετάρτη του Φεβρουαρίου και η μέρα λέγεται Pink Shirt Day. Αφορμή ήταν ένα αληθινό περιστατικό, όταν το 2007 ένας μαθητής έπεσε θύμα bullying, επειδή φόραγε ένα ροζ μπλουζάκι την πρώτη μέρα στο σχολείο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, με τους συμμετέχοντες να φοράνε ροζ μπλουζάκια
  (http://www.erasebullying.ca/resources/resources-pink-shirt.php)
 • Για έκτη χρονιά η Αυστραλία πραγματοποιεί στις 18 Μαρτίου 2016, την ημέρα Δράσης κατά σχολικού εκφοβισμού και της βίας
  (http://www.bullyingnoway.gov.au/)
  (https://www.facebook.com/National-Day-of-Action-against-Bullying-and-Violence-207694846105719/timeline/)
 • Για πρώτη φορά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, μελετήθηκε το 1978 στη Νορβηγία και εννέα χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος «bullying».
  (http://www.lhsenglish.com/uploads/7/9/0/8/7908073/olweus_profile_of_bullying.pdf)
 • Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ένα στα τέσσερα παιδιά είναι πιθανόν να πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Οι στατιστικές δείχνουν ότι 71% των μαθητών εκφοβίζονται.
 • Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Yale κατέδειξε τη σύνδεση ανάμεσα στον εκφοβισμό και την αυτοκτονία.
  (http://news.yale.edu/2008/07/16/bullying-suicide-link-explored-new-study-researchers-yale)

 

Δίκτυα πληροφοριών – εκστρατείες κατά του σχολικού εκφοβισμού

Εδώ θα βρείτε τα επίσημα δίκτυα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ελλάδα για τη σχέση γονέα και παιδιού, για τη συνεργασία γονέα-εκπαιδευτικού και παιδιού, τις τεχνικές και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία.

 

Αληθινά γεγονότα
Από το χθες μέχρι και το σήμερα


2

 

Αλήθεια, τι κάνουμε όταν ακούμε ειδήσεις για παιδιά του εκφοβίζουν ή εκφοβίζονται και φτάνουν σε ακραίες πράξεις (δολοφονία ή αυτοκτονία);

13 Σεπτεμβρίου 2015

Δεκαπεντάχρονος σκότωσε με καραμπίνα 17χρονο στην Κάτω Αχαΐα

Δεκαπεντάχρονος μαθητής πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα έναν 17χρονο, επίσης μαθητή, στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού σχολείου στην Κάτω Αχαΐα, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, για προσωπικές διαφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος δράστης υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι δεν ήθελε να σκοτώσει, αλλά να τον εκφοβίσει.

12 Οκτωβρίου 1996

«Δευτέρα: Μου πήραν τα χρήματα
Τρίτη: Με έβρισαν
Τετάρτη: Έσκισαν τη στολή μου
Πέμπτη: Έτρεχε αίμα από το σώμα μου
Παρασκευή: Τελείωσε
Σάββατο: Ελευθερία»

Αυτή είναι η τελευταία καταγραφή του 13χρονου Βιχάι Σινκ, από το Μάντσεστερ, στο ημερολόγιό του.

Μία μέρα μετά, στις 12 Οκτωβρίου 1996, ο Βιχάι βρέθηκε κρεμασμένος από τα κάγκελα του σπιτιού του.

Πηγή: Bullies prey on half of all children

Σύνταξη: Άννα Κούρτη

Επιμέλεια-διορθώσεις : Μπέττυ Σαβούρδου
Εικονογράφηση: Ιφιγένεια Ηλιάδου

Μοιράσου το άρθρο: