Συζητώντας για τη Δημοκρατία με την Annika Savill

Η πρόεδρος του Ταμείου για τη Δημοκρατία των Ηνωμένων Εθνών, Annika Savill, μίλησε στο ert.gr για το έργο του Ταμείου για τη Δημοκρατία, το Φόρουμ Δημοκρατίας (Athens Democracy Forum) που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, την έκθεση «Δημοκρατία για Εμένα – Συνειδητοποιώ την Ταυτότητα, Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», αλλά και τον ρόλο που παίζουν τα βιβλία στη Δημοκρατία και το δικό της αγαπημένο βιβλίο.

Τι είναι το Ταμείο Δημοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών

Το Ταμείο Δημοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών είναι μία από τις νεότερες οντότητες του συστήματος του Ο.Η.Ε. Ιδρύθηκε to 2005 από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως ένα Γενικό Καταπιστευματικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών. Το Ταμείο επιχορηγεί προγράμματα οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την οικοδόμηση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεγαλύτερη  συμμετοχή  στις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Αυτό είναι κάτι μοναδικό στο σύστημα του Ο.Η.Ε., που δουλεύει με τα κράτη… Πιστεύω ακράδαντα πως ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε επιτυχημένης Δημοκρατίας είναι ένα ισχυρό Κράτος που να συνδιαλέγεται με μία ισχυρή Κοινωνία των Πολιτών», τόνισε η Annika Savill. «Το Ταμείο Δημοκρατίας είναι επίσης μοναδικό ως προς το ότι είναι η μόνη οντότητα του Ο.Η.Ε., που έχει τη λέξη Δημοκρατία στον τίτλο της. Η λέξη Δημοκρατία δεν εμφανίζεται πουθενά στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και ούτε η Δημοκρατία ως μορφή πολιτεύματος αγκαλιάζεται από όλα τα μέλη του Ο.Η.Ε., ούτε καν από τα μισά, τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη. Είναι ένα μάλλον ασυνήθιστο ζώο στο οικοσύστημα του Ο.Η.Ε.!»

Athens Democracy Forum

Το Athens Democracy Forum διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2014 από τους New York Times, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την εφημερίδα Καθημερινή.

«Με το φόρουμ αυτό δεν πρόκειται να λύσουμε τα προβλήματα του πλανήτη, αλλά πιθανότατα θα βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας νοοτροπίας προετοιμασμένης να είναι πιο δημιουργική στην επίλυση των προβλημάτων του πλανήτη, και νομίζω πως εκεί έγκειται η δύναμή του», μας λέει η κ. Savill, η οποία αναφέρθηκε εξάλλου και στο πώς η προσφυγική κρίση, η άνοδος της ακροδεξιάς και ο φόβος του Άλλου έχει επηρεάσει τη θεματολογία του φόρουμ.

Athens Democracy Award 2018

Στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, ο δήμος Αθηναίων τιμά προσωπικότητες για τη συμβολή τους στη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Athens Democracy Award απονεμήθηκε φέτος στον πρώην Πρόεδρο της Μοζαμβίκης κ. Joaquim Chissano (Χοακίμ Τσισάνο) για τον θεμελιώδη ρόλο του στον τερματισμό του εμφυλίου και τον εκδημοκρατισμό της χώρας του.

Συζητώντας για τη Δημοκρατία με την Annika Savill
Ο πρώην Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Joaquim Chissano παραλαμβάνει το Athens Democracy Award από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη

Ο Joaquim Chissano, ως Πρόεδρος της Μοζαμβίκης, ηγήθηκε σημαντικών κοινωνικοπολιτικών μεταρρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση του συντάγματος το 1990, που οδήγησαν τη χώρα στο πολυκομματικό σύστημα και την ανοιχτή αγορά. Το 1992 έβαλε τέλος στον πολυετή πόλεμο που είχε αποσταθεροποιήσει τη χώρα του, το 1994 κέρδισε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της Μοζαμβίκης και επανεκλέχθηκε το 1999. Μολονότι το Σύνταγμα επέτρεπε να επανεκλεγεί, ο Joaquim Chissano αποφάσισε οικειοθελώς να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του 2004. Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Joaquim Chissano, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και τον πολιτισμό, καθώς και του Αφρικανικού Φόρουμ των πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής.

Ως μέλος της επιτροπής βράβευσης, η κ. Savill εξέφρασε τον θαυμασμό της για τον βραβευθέντα.

«Είναι ένας από τους προσωπικούς μου ήρωες… Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο σήμερα, που μπορεί κανείς να πει ειλικρινά ότι οικοδόμησαν μία δημοκρατία από το μηδέν και ταυτόχρονα οικοδόμησαν την ειρήνη από το μηδέν. Η χώρα του είχε συντριβεί παντελώς από τον εμφύλιο πόλεμο επί σειρά ετών, οπότε εκείνος πέτυχε και τα δύο αυτά επιτεύγματα, καθώς και ένα τρίτο, εξίσου σημαντικό: Όταν τελείωσε η θητεία του, αποσύρθηκε οικειοθελώς, αντίθετα με πολλούς ηγέτες κυβερνήσεων στην Αφρική, που επιδιώκουν επεκτάσεις της θητείας τους με κάθε δυνατό τρόπο».

Περί βιβλίων και Δημοκρατίας

Για την κ. Savill, τα βιβλία είναι απαραίτητα για τη Δημοκρατία. «Χωρίς αυτά, φοβάμαι να σκεφτώ τι θα γινόταν… Και θεωρώ πως τα ιδανικά προκύπτουν από την ανάγνωση βιβλίων από μικρή ηλικία. Ιδανικά και ιδέες, και τα δύο. Μία πολύ όμορφη ιδέα θα ήταν κάθε ένας που συμμετέχει σε ένα φόρουμ σαν το δικό μας να έφερνε ένα βιβλίο, που κατά τη γνώμη του μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Ποιο ήταν το βιβλίο που άγγιξε όχι μόνο την καρδιά της αλλά και το μυαλό της;

Συναντήσαμε την κ. Savill στα εγκαίνια της έκθεσης ‘’Δημοκρατία για εμένα!’’, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Athens Democracy Forum. Παιδιά και έφηβοι από σχολεία της Αθήνας κατέθεσαν την δική τους οπτική μέσα από έργα που δημιούργησαν, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, εικαστικούς, φορείς της πόλης και τα προγράμματα του δήμου Αθηναίων ‘’Ανοιχτά Σχολεία’’ και ‘’Maker Space’’.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας με κεντρικό άξονα την αναγνώριση της ταυτότητας, την αποδοχή της ετερότητας και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Η Κατερίνα Ρογκάκου, ερμηνεύτρια στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, μας ξενάγησε στην έκθεση.

Σχολιάζοντας τη σημασία της έκθεσης, η κ. Savill τόνισε: «Κανείς δεν γεννιέται καλός πολίτης, όπως και καμία χώρα δεν γεννιέται Δημοκρατία. Και τα δύο αφορούν διαδικασίες που κρατούν μία ζωή και συνεχίζονται λίγο πολύ από τη γέννηση, και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες. Ώστε να ξεκινά η διερεύνηση αυτών των ζητημάτων νωρίς και όχι μέσα από κάποιο σχολικό βιβλίο αργότερα στη ζωή. H δημιουργική και συμμετοχική επίδραση είναι σημαντική».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος