TTIP – Η νέα συμφωνία Ε.Ε. -Η.Π.Α. για Εμπόριο & Επενδύσεις, και ο ρόλος των ευρωβουλευτών

Τον Ιούνιο του 2013, οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το “πράσινο φως” να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την TTIP. 11 γύροι διαπραγματεύσεων έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ο τελευταίος, στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου. Το κείμενο που ακολουθεί έγραψαν ο Richard Freedman και η Laura Puccio, για την Ερευνητική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Στόχος της συμφωνίας είναι να γίνει πιο εύκολο για τις εταιρίες να εξάγουν, να εισάγουν και να επενδύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία τόσο υπέρ όσο και εναντίον της συμφωνίας, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.”

TTIP – Η νέα συμφωνία Ε.Ε. -Η.Π.Α. για Εμπόριο & Επενδύσεις, και ο ρόλος των ευρωβουλευτών
© Eisenhans/Fotolia

Τι διακυβεύεται;

Οι αριθμοί είναι τεράστιοι, σύμφωνα με την επιτροπή έρευνας. Οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών αντιπροσωπεύουν το μισό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και μια αγορά 800 εκατομμυρίων καταναλωτών. Η διατλαντική αγορά για τα αγαθά έχει αυξηθεί, και το 2014 έφτασε τα 516 δισεκατομμύρια ευρώ. Βιομηχανικοί κλάδοι όπως αυτοί των μηχανημάτων και των συσκευών, των χημικών και του εξοπλισμού μεταφορών, αποτελούν το 60% των αγαθών που ανταλλάσσονται συνολικά μεταξύ των δύο πλευρών. Το εμπόριο υπηρεσιών, επίσης, αυξήθηκε διμερώς, φτάνοντας τα 341 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013.

Το Κέντρο για την Έρευνα Οικονομικής Πολιτικής (CERP), έκανε έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2013, υπολογίζοντας ότι με μια συμφωνία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξηθεί μεταξύ 60 και 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, και το αμερικανικό μεταξύ 49,5 και 94,9 δισεκατομμυρίων, ανάλογα με το μέγεθος της απελευθέρωσης του εμπορίου και των επενδύσεων. Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών και υπηρεσιών προς τις ΗΠΑ θα ήταν πιθανό να αυξηθούν κατά 28%, ισοδυναμώντας με 187 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Το σύνολο των εξαγωγών θα μπορούσε να αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

TTIP – Η νέα συμφωνία Ε.Ε. -Η.Π.Α. για Εμπόριο & Επενδύσεις, και ο ρόλος των ευρωβουλευτώνΟι ανησυχίες πολιτών για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ κράτους-επενδυτή

Πολίτες σε κάποια κράτη-μέλη εκφράζουν φόβους σχετικά με ρήτρες που αφορούν αυτόν τον μηχανισμό στην TTIP, και γενικότερα για τις συνέπειες μιας μελλοντικής συμφωνίας στην ελευθερία ενός κράτους να ρυθμίζει στους τομείς του περιβάλλοντος, της καταναλωτικής και εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας δεδομένων. Ο ISDS είναι ένας μηχανισμός για διεθνείς συμφωνίες για τις επενδύσεις. Τα κράτη υπογράφουν τέτοιες συμφωνίες ώστε να θέσουν κανόνες όταν ξένες εταιρίες επενδύουν στην επικράτειά τους, για παράδειγμα χτίζοντας εργοστάσια.

Τον Ιούλιο του 2015, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τις διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά τον μηχανισμό, το ευρωκοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι οι ξένοι επενδυτές δε θα έχουν διαφορετική μεταχείριση όταν έχουν δικαιώματα ανάλογα με αυτά των εγχώριων επενδυτών. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να αντικατασταθεί ο μηχανισμός ISDS με ένα νέο σύστημα για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, το οποίο θα υπόκειται σε δημοκρατικές αρχές και έλεγχο. Τον Νοέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη συγγραφή ενός κειμένου για ένα νέο σύστημα επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράζονται από ευρωβουλευτές και άλλες πλευρές.
TTIP – Η νέα συμφωνία Ε.Ε. -Η.Π.Α. για Εμπόριο & Επενδύσεις, και ο ρόλος των ευρωβουλευτών

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

[blocktext align=”right”]”Πείτε τη γνώμη σας”
Η TTIP θα είναι ένα από τα θέματα στην εκδήλωση για τους νέους, European Youth Event, τον ερχόμενο Μάιο στο Στρασβούργο. Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της συμφωνίας «μάχονται» στα κράτη-μέλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είναι ξεκάθαρο είναι ότι χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία, οπότε, καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης, πείτε στους βουλευτές την άποψή σας στη διάρκεια της εκδήλωσης. [/blocktext]Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να κρατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενήμερο για τις διαπραγματεύσεις. Όταν αυτές ολοκληρωθούν και το Συμβούλιο έχει δώσει την έγκριση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το Συμβούλιο θα πρέπει να ζητήσει τη συγκατάθεση του ευρωκοινοβουλίου για να υπογραφεί η συμφωνία. Στην περίπτωση που η TTIP πάρει τη μορφή μιας “μικτής συμφωνίας”, δηλαδή καλύπτει τομείς αρμοδιοτήτων τόσο της Ε.Ε. όσο και του Κράτους-Μέλους, τότε το τελικό κείμενο θα πρέπει να επικυρωθεί από κάθε κράτος-μέλος με βάση τις εθνικές διαδικασίες που ακολουθεί.

“Ανάγκη για διαφάνεια”, λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η ζωντανή συζήτηση που γίνεται σε όλη την Ευρώπη για την TTIP, δείχνει την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με πιο διαφανή και ανοιχτό σε όλους τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζονται από ευρωπαίους πολίτες, και ενημερώνοντας το κοινό για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Ο μόνος δρόμος είναι προς τα επάνω για τις προδιαγραφές

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι, ενώ η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν ένα ακόμη σημαντικό βήμα αναγνωρίζοντας αμοιβαία τις προδιαγραφές παραγωγής και δουλεύοντας προς την κατεύθυνση διατλαντικών προδιαγραφών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα θυσιάσει την ασφάλεια στα τρόφιμα, την υγεία, την υγεία των ζώων, τις προδιαγραφές προστασίας κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεδομένων και της πολιτιστικής διαφορετικότητας. Και θυμίζει ότι η ασφάλεια της τροφής που τρώμε, η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων και των υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος, είναι αδιαπραγμάτευτα, εκτός αν ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

πηγή: European Parliamentary Research Service

φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος