Ο πολιτισμός των γεύσεων της Μαγνησίας, θέμα εκδηλώσεων του φορέα “Μαγνήτων Κιβωτός”

«Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» θα είναι ο τίλος του θεματικού έτους 2016 στο πλαίσιο των δράσεων που οργανώνει ο φορέας πολιτισμού   «Μαγνήτων Κιβωτός». Ο φορέας καλεί όλους τους φορείς πολιτισμού  στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ.  στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης-συζήτησης για την οργάνωση του νέου θεματικού έτους.

Το πρόγραμμα της ενημερωτικής συνάντησης – συζήτησης περιλαμβάνει:

α) Εισαγωγική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Νίκου Τσούκα,

β) Παρουσίαση αρχικού ετήσιου σχεδιασμού για το θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» από τον Οργανωτικό Γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη,

γ) Τοποθέτηση φορέων – ερωτήσεις – συζήτηση  για το θεματικό έτος

δ) Κατάθεση προτάσεων προς διερεύνηση για το θεματικό έτος από τους εκπροσώπους ή πολίτες της Μαγνησίας,

ε) Τοποθέτηση – κλείσιμο ενημερωτικής συνάντησης από τον Πρόεδρο του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Για την διευκόλυνση της ενημερωτικής συνάντησης θα ήταν αποτελεσματικό κυρίως οι εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού της Μαγνησίας μετά από σύγκλιση των αντίστοιχων Δ.Σ. που εκπροσωπούν να μεταφέρουν τις απόψεις του φορέα τους σε σχέση με πιθανές συμπράξεις και συνεργασίες που αφορούν δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν σαν βάση τους το θεματικό έτος και ειδικότερα τον πολιτισμό των γεύσεων στη Μαγνησία και Αγία.

Επίσης αρχικά σχέδια – ιδέες ή προτάσεις φορέων για συνεργασία ή συμπράξεις στο πλαίσιο του θεματικού έτους θα μπορούν να κατατεθούν γραπτώς απευθείας στο προεδρείο της ενημερωτικής συνάντησης – συζήτησης έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος να εκφραστούν όλες οι ιδέες και οι τάσεις των φορέων της Μαγνησίας.

Γεύσεις: Μια τελετουργική διαδικασία

Οι γεύσεις στην Ελλάδα άλλα και σε μέρη του κόσμου είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, τη μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου όπως  η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος, και ο θάνατος. Ο πολιτισμός των γεύσεων όπως εξελίσσεται στους αιώνες αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι, με άποψη και εναλλακτικές αντιλήψεις που συνεχώς διαμορφώνονται στο χρόνο.

Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγίας ως περιοχή διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού είναι πλούσια σε προϊόντα όπως:  βότανα, ψάρια, γλυκά, μαρμελάδες, μέλι, γαλακτοκομικά, φρούτα, κρασιά, λάδι, λουκάνικα, ξηροί καρποί, χαλβάς, χυμοί, χωριάτικα ζυμαρικά, προϊόντα με ονομασία προέλευσης καθώς και  τοπικά προϊόντα τα οποία μεταποιούνται σε μικρές οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο πολιτισμός των γεύσεων στη Μαγνησία είναι ένα κράμα γεύσεων, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής είναι μια αρραγής ενότητα που θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη ως τέτοια.

Το θεματικό έτος 2016 «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο με διαδρομές γεύσης και πολιτισμού όπου προϊόντα, τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου. Ο πολιτισμός των γεύσεων και ο τουρισμός εκτός του ότι πρέπει να συναντηθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά μπορούν να αποτελέσουν πυλώνας της τοπικής ανάπτυξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος