Ο Θωμάς Μπακαλάκος παρουσιάζει τις “Μεταλλάξεις Θεσσαλικά” στους Σοφάδες Καρδίτσας

Μια σπουδαία συναυλία πραγματοποιείται σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στην πόλη των Σοφάδων, στο Πνευματικό Κέντρο.Ο Δήμος Σοφάδων διοργανώνει συναυλία παρουσίασης έργων σύγχρονης μουσικής, του διακεκριμένου Καρδιτσιώτη συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, εμπνευσμένα από τη Θεσσαλία. Ο συνθέτης θα παρουσιάσει τις πέντε μουσικές νουβέλες της συλλογής ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’

Θα ακουστούν τα έργα:
1-  ΑΡΝΗ – ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, για πιάνο. (Αποσπάσματα)
2-  ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ, για κουαρτέτο εγχόρδων
3-  ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, τρίο με κλαρινέτο, βιολί και πιάνο
4-  ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ, για κουαρτέτο εγχόρδων
5-  ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, σεξτέτο με κλαρινέτο, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο
 
Επίσης θα ακουστούν τα έργα:
1-      ΙΟΝΙΟ – Η μουσική του Σεπτέμβρη, για κλαρινέτο και βιόλα.
Από τη συλλογή ‘’Μεταλλάξεις νήσων Ιονικά’’.
2-      ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ, για πιάνο.
 
Από τη συλλογή ‘’Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά’’.
Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, στο δήμο Σοφάδων.

Στο πλαίσιο της συναυλίας, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος , ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΣ κ. Παναγιώτης Τουλιάς παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Ο κ. Σκάρλος σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η δημοτική αρχή Σοφάδων αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον Πολιτισμό και στηρίζει κάθε προσπάθεια πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας έχοντας κατά νου ότι η συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες είναι κοινωνικό δικαίωμα κάθε πολίτη του Δήμου μας. Αδιάκοπα, αναζητούμε δημιουργικές διεξόδους που θα μας εξασφαλίσουν πνευματική καλλιέργεια. Θέτουμε  ως  στόχο την αρμονία ψυχής και σώματος,  πράγμα  που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να  προσφέρει απλόχερα. Εμείς, παρά τις δυσκολίες της εποχής,  με πείσμα και αισιοδοξία, αποφασίσαμε να μη το βάλουμε κάτω. Γνωρίζουμε καλά ότι ο πολιτισμός ενώνει, ανακουφίζει και ανατάσσει την ψυχή. Γι’ αυτό και προχωρούμε.   Η σύμπραξη με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη και συνδημότη μας Θωμά Μπακαλάκο, θα προσφέρει σε όλους την απόλαυση μουσικών αριστουργημάτων”.
Από την πλευρά του ο συνθέτης υπογράμμισε:
«Οι πέντε μουσικές νουβέλες της συλλογής ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’, εμπνευσμένες από τα γνωστά Θεσσαλικά δημοτικά τραγούδια, είναι έργα σύγχρονης μουσικής, αφηγηματικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες χαρακτήρων που τα έζησαν στη λειτουργικότητά τους. Η συλλογή ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’, είναι μία από τις επτά συλλογές μεταλλάξεων, που αφορούν σε περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερα μουσικολογικά χαρακτηριστικά, κάτω από το γενικό τίτλο  ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ’’ και υπότιτλο ‘’Μια ελεγεία στην Ελληνίδα επαρχία. Είναι έργα σε εφαρμογή της μουσικής μου πρότασης για τη σύνθεση μουσικών έργων, κατά το τμήμα που αφορά στη αξιοποίηση της δημοτικής και λαϊκής μας μουσικής παράδοσης, δημιουργικά αφομοιωμένης με σύγχρονη μουσική σκέψη, για τη σύνθεση πρωτότυπων έργων μουσικής, χαρακτηριστικά ελληνικής, αλλά και νέου είδους έργων λογοτεχνίας και ζωγραφικής, με αφετηρία ένα δημοτικό ή λαϊκό τραγούδι.”
Να σημειωθεί τέλος ότι τις παρτιτούρες των έργων της συλλογής ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’ θα παραδώσει ο συνθέτης στο δήμαρχο Σοφάδων, για να αποτελέσουν τα πρώτα έργα της μουσικής βιβλιοθήκης του δήμου. Η ίδρυση μουσικών βιβλιοθηκών σε πόλεις της Ελλάδας αποτελεί υλοποίηση της εξαγγελίας του συνθέτη από τα χρόνια που διοργάνωνε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου. Και γίνεται η αρχή από το δήμο καταγωγής του συνθέτη, τους Σοφάδες.

Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί:
Απόστολος Παληός, σόλο πιάνο
Κουαρτέτο εγχόρδων, L’anima
Στέλλα Τσάνη, πρώτο βιολί
Μπρουνίλντα – Ευγενία Μάλο, δεύτερο βιολί
Ηλίας Σδούκος, βιόλα
Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο
Στο κλαρινέτο,  ο Άγγελος Πολίτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος