Αντίστροφα άρχισε να μετρά η Βρετανία για το Μπρέξιτ καθώς απομένουν 100 μέρες για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια άτακτη έξοδος φαντάζει πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο, και πανικόβλητες πολλές εταιρείες μετακομίζουν ανατολικά της Μάγχης, ενώ μόνιμος είναι ο αναβρασμός στα έδρανα του κοινοβουλίου. Σάλος προκλήθηκε με αφορμή τον ανοίκειο χαρακτηρισμό που φέρεται να χρησιμοποίησε εντός Βουλής ο επικεφαλής των Εργατικών, σε βάρος τη Μέι, κάτι που ωστόσο ο ίδιος διαψεύδει.

Το σενάριο ενός χαοτικού διαζυγίου είναι πολύ πιθανό και Λονδίνο και Βρυξέλλες παρουσιάζουν έκτακτα σχέδια που προβλέπουν ακόμη και μεταφορά φαρμάκων με ιδιωτικά αεροσκάφη για την κάλυψη των αναγκών.

Αρκετές επιχειρήσεις τρομοκρατημένες από τα ενδεχόμενα προβλήματα, ζητούν να σταματήσουν οι διαμάχες και να υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια ώρα έκτακτα μέτρα παίρνει η Ε.Ε. με ελέγχους σε αεροδρόμια και τελωνεία.

Μετακινήσεις προσώπων και μεταναστών

Σημαντικές πληροφορίες για την πολιτική που θα εφαρμόσει η Μ.Βρετανία στο θέμα των μεταναστών, όπως μεταξύ άλλων το ετήσιο εισόδημα, θα γνωστοποιηθούν πολύ αργότερα από την ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, εξαιτίας διαφωνιών εντός της κυβέρνησης της Τ.Μέι.

Την Πέμπτη 20/12 αναμένεται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο που αφορά το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά οι βασικές αποφάσεις που αφορούν κάποιους από τους όρους εισδοχής μεταναστών (ετήσιο εισόδημα, χρονική ισχύς βίζας κ.α.) δεν θα γίνουν γνωστές πριν το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και οι εργοδότες, δεν θα μπορούν να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υπάλληλοί τους, ώστε να διασφαλίσουν μακροχρόνια βίζα, αλλά ούτε και το κατώτατο όριο του ετήσιου εισοδήματός που θα πρέπει να έχουν, το οποίο αναμένεται να οριστεί περίπου στις 30.000 λίρες.

Ρεπορτάζ: Γκόνος Παντελής

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Μοιράσου το άρθρο: