Η οικονομική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας ανοίγει μεγάλους δρόμους

Η Ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά  πως η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (ΕPA), που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Φεβρουάριο, θα δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες ελεύθερες και αναπτυγμένες οικονομικές ζώνες στον κόσμο.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δίνουν την οπτική της ιαπωνικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της για τη χώρα τους. Επισημαίνουν μάλιστα πως η ΕPA ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επιχειρηματιών  στην Ιαπωνία και στην ΕΕ και τονίζουν πως μέσω της Συμφωνίας τίθεται ένα μοντέλο ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει σε λίγες ημέρες τη σύνοδο κορυφής των G20 στην Οσάκα, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και θέματα εμπορίου.

Η εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία δημιουργεί μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τι προβλέπει η Συμφωνία

Η συμφωνία καθορίζει ένα γενικό πλαίσιο για ενισχυμένη πολιτική και διατομεακή συνεργασία, καθώς και κοινές δράσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η έρευνα για την υγεία και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Αποσκοπεί να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε τομείς όπως το περιβάλλον και την ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει ή εξαλείφει τους δασμούς, προστατεύει Ευρωπαίους και Ιάπωνες παραγωγούς και διευκολύνει το εκατέρωθεν εμπόριο.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων περιλαμβάνεται η κατάργηση των δασμών 100% για ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των ενωσιακών εξαγωγών στην Ιαπωνία. Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ενωσιακοί εξαγωγείς να εξοικονομούν περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως σε δασμούς, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ενημερωτικό του σημείωμα.

Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις, η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς και παρέχει προστασία εντός της ιαπωνικής αγοράς σε περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TRADE) προβάλλει ως αντιπροσωπευτικά ευρωπαϊκά προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI) υψηλής ποιότητας τα ελληνικά προϊόντα όπως φέτα, μαστίχα, ελιές Καλαμάτας, ούζο και ελαιόλαδο τονίζοντας παράλληλα τις νέες ευκαιρίες για τους εξαγωγείς της ΕΕ και την αποδοχή τους από τους Ιάπωνες καταναλωτές.

Επιπλέον, η εμπορική συμφωνία προβλέπει τη μείωση των μη δασμολογικών εμποδίων. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία και η ΕΕ θα ευθυγραμμίζονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, με τα ίδια διεθνή πρότυπα, κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα θα υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις στην ΕΕ και στην Ιαπωνία, και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε δοκιμή και να πιστοποιούνται εκ νέου όταν εξάγονται στην Ιαπωνία.

Το σημαντικότερο τμήμα των παραχωρήσεων της Ε.Ε. αφορά την ευκολότερη πρόσβαση των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως με τη σταδιακή μείωση των δασμών.

Επιπτώσεις της Συμφωνίας στην ΕΕ

Οι κύριες επιπτώσεις της συμφωνίας για την ΕΕ αφορούν το άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς στις ευρωπαϊκές γεωργικές εξαγωγές. Για παράδειγμα, οι δασμοί σε πολλά τυριά όπως το Γκούντα και το Τσένταρ εξαλείφτηκαν, θεσπίστηκε ποσόστωση χωρίς δασμούς για τα νωπά τυριά (όπως η μοτσαρέλα και η φέτα), καταργήθηκαν οι δασμοί για τις εξαγωγές οίνου. Για το βόειο κρέας, με μειωμένο δασμό, η ΕΕ εκτιμάται πως θα αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της στην Ιαπωνία. Στο χοιρινό θα υπάρξει σχεδόν αφορολόγητο εμπόριο και πλήρες ελεύθερο εμπόριο για το επεξεργασμένο κρέας.

Επίσης, η ΕΕ εκτιμά πως θα αυξηθούν οι ευκαιρίες σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα μηχανοκίνητα οχήματα ή εξοπλισμός για τις μεταφορές.

Στην κατεύθυνση αυτή υπολογίζει πως θα κινηθούν και οι αγορές υπηρεσιών, ιδίως στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος