Πράσινο φως από το Eurogroup για απόδοση 748 εκατ. € στην Ελλάδα

Το Eurogroup αξιολόγησε θετικά την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία και έδωσε ‘πράσινο φως’ για την εκταμίευση € 748 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Τα χρήματα αυτά θα μειώσουν το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς τα επιστρεφόμενα ποσά αποτελούν μέρος της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους σε συνέχεια των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Η εκταμίευση υπόκειται σε εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ορισμένα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση της, η Ευρωομάδα σημειώνει τη διαπίστωση ότι, όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από το ξέσπασμα του COVID-19 και οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα και επισημαίνει ότι με βάση την εαρινή πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο το 2020, αν και προβλέπεται αρκετά ισχυρή ανάκαμψη για το 2021.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα διατήρησε ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα υπερπλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019. Η ενημερωμένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020, πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021.

Επίσης, υπενθυμίζεται η δήλωση της 16ης Μαρτίου 2020 οπότε συμφωνήθηκε ότι «… οι αυτόματες μειώσεις εσόδων και οι αυξήσεις των επιδομάτων ανεργίας που οφείλονται στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών φορολογικών μέτρων που λαμβάνονται ως απάντηση στον COVID-19 θα αποκλείονται κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ».

Η Ευρωομάδα συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης. Χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει ένα σύνολο πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης.

Ακόμη, χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που συνδέονται με την επιδημία του κορονοϊού.

Επίσης, επισημαίνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου χρειάζεται να ενισχύσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση του μακροπρόθεσμου οικονομικού δυναμικού.

Η Ευρωομάδα καλεί τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τη νομοθεσία ενός αποτελεσματικού νέου κώδικα αφερεγγυότητας, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από το τέλος Ιουλίου 2020.

Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της εφαρμογής άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής κρίσιμων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ζητήματα που παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωομάδα χαιρετίζει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που θέτει η εξάπλωση του κορονοϊού, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσει αποδέσμευση της τρίτης δόσης μέτρων για την αποπληρωμή χρέους.

Όπως επισημαίνεται, στην ίδια ανακοίνωση, “με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων με τα έσοδα από SMP-ANFA και τη μηδενική αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF, συνολικής αξίας 748 εκατομμυρίων ευρώ”.

Η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα βασιστεί στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ισχύσει και πάλι η υποχρέωση για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 οι απαντήσεις Σεντένο και Ρέγκλινγκ ήταν στο ίδιο μήκος κύματος …

“Η Ελλάδα είναι στην ίδια γραμμή που είναι και οι άλλες χώρες, σε συνέχεια της απόφασης ευελιξίας αναφορικά με το έλλειμμα. Είναι πολύ νωρίς να δούμε τι θα γίνει μελλοντικά για οποιαδήποτε χώρα”, απάντησε ο Μάριο Σεντένο.

“Η Ελλάδα απολαμβάνει την ευελιξία που απολαμβάνουν και τα άλλα κράτη μέλη, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της Ευρωομάδας, που υπενθυμίζει τη δήλωση της 16ης Μαρτίου 2020. Θα συζητήσουμε σχετικά το επόμενο έτος”, σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Σχετική είδηση: Χ. Σταϊκούρας: Θετική η έκθεση του Eurogroup για την Ελλάδα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος