Το στοίχημα του νέου επενδυτικού νόμου και οι προκλήσεις (video)

Στην επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και στη μείωση την ανεργίας στοχεύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος μέσω της υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων έως 11 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2016-2023.

Οι ιθύνοντες εκτιμούν ότι η επίπτωση των ανωτέρω επενδύσεων στην ελληνική οικονομία θα είναι διπλάσια, ενισχύοντας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν κατά 23 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου σωρευτικά αν οι επενδύσεις ανέλθουν σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ με τις κρατικές ενισχύσεις στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ανθρωποι της αγοράς καλωσορίζουν τον νέο επενδυτικό νόμο, αν και καταγράφουν την καθυστέρηση στη κατάθεσή του, τονίζοντας ότι μπορεί να συμβάλλει μαζί με τα πρότζεκτς του Σχεδίου Γιούνκερ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαική Ενωση προς την κατεύθυνση της αντιστροφής της τάσης αποεπένδυσης στη χώρα.

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα κρίνει την επιτυχία του νέου νόμου ή μη θα είναι το θετικό κλείσιμο χιλιάδων επενδυτικών έργων που είχαν ενταχθεί στους δυο προηγούμενους επενδυτικούς νόμους του 2004 και του 2011 και εκκρεμούν.

Αρκετές επενδύσεις έχουν ελεγχθεί αλλά οι εταιρείες δεν έχουν λάβει ακόμη τις επιχορηγήσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις το αρχικό αντικείμενο της επένδυσης περιορίσθηκε γιατί οι εκτιμήσεις για αύξηση των πωλήσεων διαψεύσθηκαν λόγω της παρατεταμένης ύφεσης. Εδώ, τα αρχικά επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να τροποποιηθούν στα πλαίσια του νέου νόμου για να μην απενταχθούν και κληθούν να επιστρέψουν επιχορηγήσεις για έργα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Σημαντικό ρόλο στη κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα παίξει η χρηματοδότηση των έργων από πηγές όπως οι τράπεζες και τα funds.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς που καλωσορίζουν τον νέο επενδυτικό νόμο επισημαίνουν ότι ιδέες για έργα υπάρχουν αλλά θέτουν ζήτημα χρηματοδότησης τους.

Τα ταμειακά διαθέσιμα των περισσότερων επιχειρήσεων έχουν περιορισθεί λόγω της ύφεσης και τα περιθώρια ίδιας συμμετοχής στις επενδύσεις είναι στενά ενώ οι τράπεζες είναι πολύ πιο φειδωλές στη παροχή δανείων σε σχέση με το παρελθόν, επισημαίνουν.

Αρκετοί επενδυτικοί νόμοι στο παρελθόν συνέβαλαν στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και του ΑΕΠ αλλά δεν κατάφεραν να αλλάξουν την δομή της οικονομίας. Απομένει να δούμε αν ο νέος νόμος θα κάνει την διαφορά, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος