Από την Πέμπτη ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων στο σύστημα Taxis έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει από την ερχόμενη Πέμπτη με το υπουργείο Οικονομικών να προσδοκά την είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ από τον συνολικό λογαριασμό των 3,34 δισ. ευρώ από 7 εκατ. και πλέον ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Ο λογαριασμός των 3,34 δισ. παραμένει ο ίδιος περίπου με πέρυσι παρά την μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Εκτιμάται πως 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200 χιλ. ευρώ, ξενοίκιαστα σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν περισσότερο από πέρυσι. Ομως, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα πληρώσουν τα ίδια περίπου με πέρυσι ή λίγο λιγότερα σύμφωνα με το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί και ανέρχεται σε 200 χιλ. ευρώ έναντι 300.000 χιλ. ευρώ πέρυσι ενώ δεν ισχύει η έκπτωση του 20% που ίσχυε τα δυο προηγούμενα χρόνια για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Επίσης, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους, κάτι που δεν συνέβαινε πέρυσι καθώς απαλλάσσονταν.

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν φέτος από τον συμπληρωματικό φόρο.

Επίσης, δεν αποκλείεται ορισμένοι ιδιοκτήτες να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων εξαιτίας λαθών που έχουν κάνει στη συμπλήρωση του Ε9. Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, έχει προγραμματισθεί να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του Ε9.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό μετά τις διορθώσεις αν προκύπτει μείωση ή αύξηση φόρου έως 300 ευρώ. Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 300 ευρώ θα πρέπει να περάσουν από την Δ.Ο.Υ. για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος