Οι συνέπειες της κρίσης παραμένουν μεγάλες στην Ελλάδα λέει το Bertelsmann

Το ευρωπαϊκό πρότζεκ κινδυνεύει με αποτυχία καθώς ο εθνικός λαϊκισμός κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ ενώ οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης παραμένουν τεράστιες στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.

Οι διαιρέσεις στην ΕΕ βαθαίνουν με δεδομένη την μεγαλύτερη ροή προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει. Η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις πολυάριθμες διεθνείς προκλήσεις γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς αυξάνεται η πολιτική πόλωση σε πολλές χώρες.

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα των διατηρήσιμων δεικτών διακυβέρνησης (SGI), μιας ολοκληρωμένης διεθνούς συγκριτικής μελέτης που διεξήγαγε το ίδρυμα Bertelsmann Stiftung. Η μελέτη χρησιμοποίησε 136 δείκτες σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για να εκτιμήσει τις κυβερνητικές πράξεις και μεταρρυθμίσεις.

Συνολικά, οι σκανδιναβικές χώρες πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα με πρωτοπόρο τη Σουηδία ενώ ακολούθησαν η Ελβετία και η Γερμανία. Από τις χώρες του G7, μόνο η Γερμανία και η Βρετανία βρίσκονται στη πρώτη δεκάδα. Η Ελλάδα βρέθηκε ακόμη μια φορά στη τελευταία θέση σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Η μελέτη διαπιστώνει πως οι νότιες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης και της λιτότητας που επιβλήθηκε επι χρόνια να παραμένουν τεράστιες.

Τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων και η παιδική φτώχεια κυμαίνονται σε διψήφιο αριθμό στις χώρες του νότου στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ισπανία ανέρχονται σε 23% ενώ ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα επηρεάζεται από την φτώχεια. Και στις δύο χώρες σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι, τονίζει.

Η μελέτη επισημαίνει πως τα προβλήματα από την οικονομική κρίση στη τρομοκρατία και τις μεταναστευτικές ροές γίνονται παγκόσμια αλλά οι ευκαιρίες για την εξεύρεση αμοιβαίων λύσεων λιγοστεύουν καθώς οι χώρες βάζουν τα στενά εθνικά συμφέροντα τους μπροστά από την εξεύρεση κοινών, διεθνών λύσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος