Με 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι πληγέντες δήμοι των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων, οι Δήμοι Θάσου και Θερμαϊκού, καθώς και άλλοι δήμοι της χώρας που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες. Το ποσό δίνεται με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Α. Χαρίτση και θα διατεθεί αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ημερών.

Τα χρήματα προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν στους δήμους, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. Προορίζονται να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και πρόκειται να δοθούν απολογιστικά. Η πρωτοβουλία των δύο υπουργείων εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών.

Για την υλοποίηση των έργων, οι δήμοι θα μπορούν να υποστηριχτούν από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ), κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του υφυπουργού Οικονομίας για την υποστήριξη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εν αναμονή της απόφασης για παράταση και αναστολή καταβολής  οφειλών στις πληγείσες περιοχές

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα επεκτείνεται η δυνατότητα παράτασης και αναστολής της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, των οφειλετών, οι οποίοι ζουν σε περιοχές που βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως υπογράμμισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ανάμεσα στις περιοχές, στις οποίες χορηγείται παράταση θα είναι και η Θάσος, που πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωρίτη, ο οποίος ζήτησε ρυθμίσεις για περιοχές που επλήγησαν, ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση προκρίνει αυτήν τη λύση, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα για ένα πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των πολιτών των συγκεκριμένων περιοχών.

«Θα εκδοθεί» όπως είπε, «καινούρια απόφαση, με την οποία δίνουμε πάλι την ίδια παράταση για τις καταστροφές της Χίου, του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, του Πύργου, του Γυθείου, της Ανατολικής Μάνης, του Οιτύλου, της Ηλείας, της Θάσου, της Ουρανούπολης και σε άλλες περιοχές που είχαν πρόβλημα».

Πηγή ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: