Οι αγορές προϊόντων, τα δημοσιονομικά και η ως τώρα πορεία των συνομιλιών βρίσκονται στην ατζέντα των σημερινών επαφών της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Χθες, επιτεύχθηκε συμφωνία για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Κατώτατο όριο συμφωνήθηκε για τις συντάξεις χηρείας. Στα 384 ευρώ τον μήνα οι συντάξεις με 20ετή ασφάλιση και στα 360 ευρώ με 15ετή. Αν υπάρχουν παιδιά-δικαιούχοι θα χορηγούνται επιπλέον 384 ή 360 ευρώ και σε αυτά.

Ως την Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ, Ασφαλιστικού Ταμείου των Δημοσιογράφων.

Θετικό ήταν κλίμα και για το θέμα των επιδομάτων με την διαπραγμάτευση να συνεχίζεται αφού υπάρξει τελική εικόνα από την επισκόπηση δαπανών του 2018.

H τύχη των οικογενειακών επιδομάτων και ιδίως εκείνων για οικογένειες με πάνω από δύο παιδιά θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση των θεσμών για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και την εξοικονόμηση δαπανών από τα υπουργεία ύψους 300 εκ. ευρώ περίπου.

Πάντως, οι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων για τα οικογενειακά επιδόματα.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: