Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς της ΕΡΤ.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ν.Υόρκη (μαζί με άλλους αρμόδιους υπουργούς), για το συνέδριο που γίνεται εκεί (18ο Greek Investor Forum) «σε σχέση με την ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων». Στόχος είναι η συνάντηση των ελλήνων υπουργών με εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μιλώντας για τις επενδύσεις και την προσπάθεια, που κάνουμε να τις προσελκύσουμε, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, που είναι «μια παλιά ιστορία, την οποία όλοι μας την ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης δεν είναι το σημαντικότερο θέμα οι φορολογικοί συντελεστές, αλλά η δυνατότητα των επενδυτών να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε μάλιστα, ως παράδειγμα εφαρμογής και ως «πρώτο βήμα», σ’ αυτή την κατεύθυνση ρύθιση στον νέο αναπτυξιακό νόμο που δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν όσοι κάνουν μεγάλες επενδύσεις, πάνω από 20 εκ. το φορολογικό πλαίσιο σε βάθος 12ετίας. «Η μείωση φορολογικών συντελεστών από μόνη της δεν επιφέρει προσέλκυση επενδύσεων» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Άλλο σημαντικό θέμα, που αφορά τους επενδυτές είναι το χωροταξικό, όπως είπε ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και στις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε και για την αξία των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ, για το οποίο είπε ότι, δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη των τελευταίων 30 χρόνων, που «οι πόροι αυτοί αποτέλεσαν αντικείμενο αξιοποίησης για λόγους δημιουργίας και συντήρησης συγκεκριμένων δικτύων οικονομικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων» και ενημέρωσε, ότι κατά την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων μέσα στο 2016 ανέρχονται στα 6,75 δις.

Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι διαθέτουμε τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας για δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το νέο Ταμείο Συμμετοχών για το οποίο θα μπουν σύντομα οι υπογραφές, παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και «αφορά κατά κύριο λόγο ελληνικές δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έμφαση σε τομείς, όπως η αγροτοδιατροφή και οι νέες τεχνολογίες».

Τέλος, μιλώντας για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε ως πολύ σημαντική την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου, από την οποία προκύπτει ελάφρυνση του χρέους, που μεταφράζεται σε 45 δις μέχρι το 2060 και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί παράλογες απαιτήσεις, όπως το σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε βάθος δεκαετίας.

Ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή θέση για τα εργασιακά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε «να είναι σαφές στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων και κατά πόσον συμφωνούν ή όχι, μ’ αυτές τις κατά τη γνώμη μας παράλογες απαιτήσεις μέρους των δανειστών».

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: