Η πορεία του τουρισμού στην Αμοργό, Ιο, Τήνο και Μήλο ήταν στο επίκεντρο της εκπομπής «Η Ελλάδα στον Κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με την Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ξενοδόχο της Αμοργού, Μιχάλη Κοντονικολή, ξενοδόχο της ‘Ιου, Στέλιο Μαλλιάρη, αντιπρόεδρο των ξενοδόχων της Τήνου και Δημήτρη Μωραίτη, αντιπρόεδρο των ξενοδόχων της Μήλου.

Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ξενοδόχος Αμοργού

Η πορεία του τουρισμού είναι καλή μέχρι στιγμής τόνισε η κ. Γιαννακοπούλου, ο πατέρας της οποίας ξεκίνησε με 4 δωμάτια που νοίκιαζε σε ‘Ελληνες απο την Αθήνα για να ξεκαλοκαιριάσουν στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Οι πρώτοι ξένοι που πήγαν στο νησί ήταν οι Γερμανοί και έμεναν για μια εβδομάδα τουλάχιστον γιατί η επικοινωνία με το καράβι γινόταν κάθε εβδομάδα.

Τελευταία, πολλοί Γάλλοι επισκέπτονται την Αμοργό ενώ γίνονται πολλοί γάμοι τα τελευταία 20-25 χρόνια από ανθρώπους που έρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία μέχρι και το Χόνγκ-Κόνγκ.

Οι πολιτικοί γάμοι γίνονται παντού, π.χ. μπροστά στην θάλασσα. Στο εκκλησάκι της Αγίας ‘Αννας που γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία «Le Grand Bleu» γίνονται αρκετοί θρησκευτικοί γάμοι

Στην Αμοργό υπάρχουν 10 ξενοδοχεία τονίζει η ίδια, προσθέτοντας ότι τα 3στερα χρεώνουν από 85 έως 200 ευρώ την περίοδο υψηλής ζήτησης και τα 5στερα, όπως το δικό της, 140 με 250 ευρώ σύμφωνα με την ίδια που έχει 5στερο ξενοδοχείο στην Αιγιαλή.

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια χρεώνουν 30 με 40 ευρώ μέχρι τον Μάιο και 70-90 ευρώ τον Αύγουστο.

Με ταχύπλοο, το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί 4 ώρες και με το συμβατικό πλοίο 8 ώρες.

Μιχάλης Κοντονικολής, ξενοδόχος ‘Ιου

Ο τουρισμός στην Ιο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με κρουαζερόπλοια που έφερναν τουρίστες για να επισκεφθούν τον τάφο του Ομήρου. Την δεκαετία του 1970 όταν έδιωξαν τους Χίπις απο τα Μάταλα στην Κρήτη και ήλθαν στον Μυλοπότα.

Σήμερα επισκέπτονται το νησί ομογενείς απο τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Τον Ιούνιο φθάνουν στο νησί για διακοπές συνήθως Σουηδοί, Ιρλανδοί, Βρετανοί και Καναδοί, τον Ιούλιο έρχονται κεντροευρωπαίοι και φοιτητικά γκρούπ από την Ισπανία και την Ελλάδα. Τον Αύγουστο καταφθάνουν πολλοί Ιταλοί και άλλες εθνικότητες.

Τον Οκτώβριο, την Ιο επισκέπτονται τουρίστες μεγάλης ηλικίας απο τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλα μέρη της Ευρώπης

Ο πληθυσμός του νησιού είναι 2000 άτομα αλλά το επισκέπτονται 65.000-70.000 άτομα την εβδομάδα τον Αύγουστο.

Το ταξίδι από τον Πειραιά με high speed πλοία διαρκεί 3 ώρες ενώ μια ώρα διαρκεί το ταξίδι με συμβατικό πλοίο απο την Σαντορίνη.

Στο νησί λειτουργούν 47 ξενοδοχεία ενώ χτίζονται δυο νέα ξενοδοχεία 60 και 200 δωματίων αντίστοιχα εκ των οποίων το ένα στον Μυλοπότα. Την περίοδο χαμηλής ζήτησης, η τιμή για ένα δίκλινο είναι 60 ευρώ +/- 10% και την περίοδο υψηλής ζήτησης 120 με 140 ευρώ σύμφωνα με τον κ. Κοντονικολή.

Επίσης, λειτουργούν 150 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στέλιος Μαλλιάρης, αντιπρόεδρος ξενοδόχων Τήνου

Ο τουρισμός κινείται ανοδικά πάλι φέτος. Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες στην Τήνο είναι Γάλλοι, το 80% περίπου, ενώ αρκετοί Ιταλοί το επισκέπτονται επίσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στο νησί υπάρχουν 23 ξενοδοχεία με 1500 κλίνες ενώ χτίζονται νέα ξενοδοχεία και βίλες. Εκτιμάται επίσης πως υπάρχουν 200 ενοικιαζόμενα δωμάτια με 1500 κλίνες ενώ 5000 κλίνες είναι διαθέσιμες σε καταλύματα μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.

Οι τιμές κυμαίνονται απο 40 έως 400 ευρώ την μέρα.

Δημήτρης Μωραίτης, αντιπρόεδρος ξενοδόχων Μήλου

Οι Λατινοαμερικάνοι απο την Βραζιλία, την Αργεντινή, την Χιλή και άλλες χώρες είναι οι βασικοί επισκέπτες του νησιού στις αρχές και στο τέλος της σεζόν κι αυτό λόγω των τουριστικών εκθέσεων στις οποίες συμμετείχαν φορείς της Μήλου στην Ισπανία πριν 4-5 χρόνια.

Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί τον Αύγουστο είναι οι ξένοι που επικρατούν στο ηφαιστειογενές νησί με τις 75 παραλίες.

Οι κατακόμβες της Μήλου στις οποίες είναι θαμμένοι 10.000 χριστιανοί, το Κλέφτικο με τις βουτιές στα Θαλάσσια Μετέωρα-το παλιό λημέρι των πειρατών- είναι μερικά απο τα αξιοθέατα της Μήλου τόνισε ο κ. Μωραΐτης.

Στο νησί υπάρχουν 32 ξενοδοχεία, συνήθως μικρά οικογενειακά καταλύματα και γύρω στα 350 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι τιμές για διαμονή ξεκινούν απο 30 ευρώ τον Ιούνιο, αυξάνονται σε 50 ευρώ και άνω τον Ιούλιο και σκαρφαλώνουν στα 65 ευρώ και πλέον τον Αύγουστο.

Παρουσιαστές-Παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης & Πέτρος Δίπλας

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Γούναρης

Ηχολήπτης: Νίκος Τσιπλάκης

Μοιράσου το άρθρο: