Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι όποια οφέλη προκύψουν από τουρίστες άλλων χωρών που θα επιλέξουν την Ελλάδα αντί για την Τουρκία, θα είναι μικρότερα από τις απώλειες που αναμένονται από τους Τούρκους τουρίστες που θα επισκέπτονταν την Ελλάδα καθώς φέτος αναμένονταν περίπου 1,2 εκατ. Τούρκοι επισκέπτες, έναντι 1,1 εκατ. το 2015.

Σε ότι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, ο κ. Ανδρεάδης, εκτίμησε πως κατά την φετινή τουριστική περίοδο αναμένεται άνοδος της τάξης 5% έως 6%,με αύξηση κατά συνέπεια των εσόδων κατά 140 εκατ. ευρώ έως 280 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι

Εστιάζοντας στους παράγοντες που θα καθορίσουν τα τουριστικά μεγέθη φέτος, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο η πτώση του οδικού τουρισμού είναι στο -8%, υπογραμμίζοντας ότι εάν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινηθεί ιδιαίτερα ανοδικά σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, τότε το συνολικό πρόσημο θα είναι προς όφελος των συνολικών τουριστικών αφίξεων και εσόδων.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι οι ελεύσεις των Ρώσων στην Ελλάδα θα κινηθούν φέτος στις 700.000, ενώ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, απόρροια των προβλημάτων στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου.

Για το Brexit, υποστήριξε ότι δεν έχει επίπτωση στις τουριστικές ροές των Άγγλων προς την Ελλάδα, ενώ για το 2017 ανοίγεται μία ευκαιρία για τη χώρας μας να κλειδώσει από τώρα το 1/3 των αφίξεων από την αγορά της Βρετανίας. Όπως είπε, ήδη, έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά (Early Bookings) και η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Τέλος, ο ΣΕΤΕ επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας, θα αφορά την τρίμηνη επέκταση (της περιόδου) και θα στοχεύει στην προσέλκυση συνολικά 600.000 επισκεπτών. Οι περιοχές που αναμένεται να εφαρμοστεί το σχέδιο είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τόνισε ότι το μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το φορολογικό και το ζήτημα της επιδότησης, μέσω ΕΣΠΑ, των μικρών καταλυμάτων, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη μονάδα τους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: