Ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας.

Ο κ. Χιόνης αναφερόμενος στην διάσταση απόψεων του ΔΝΤ και των ευρωπαίων, σχετικώς με το ελληνικό χρέος και το ύψος των πλεονασμάτων είπε, πως το ζητούμενο είναι ο ρεαλισμός στους στόχους, που τίθενται κάθε φορά, κάτι που, όπως τόνισε λείπει από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων. «Συμφωνούσαμε σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος δεν μπορούσε να υλοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Οικονομικών, αναρωτήθηκε γιατί μπαίνουν οι μη ρεαλιστικοί στόχοι και θεώρησε πιθανό, να επιδιώκουν ένα πολύ σκληρό δημοσιονομικό σενάριο, για να προχωρήσουν στην επανατιτλοποίηση του χρέους. Ο κ. Χιόνης χαρακτήρισε εγκληματικό το PSI του 2012, που μετέτρεψε σε δημόσιο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Το δικαιολόγησε μάλιστα, λέγοντας ότι αποτελεί την πηγή του κακού για την καταστροφή του τραπεζικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και την καταστροφή των μικροομολογιούχων.

Ο κ. Χιόνης καλωσόρισε το ΔΝΤ στην ρεαλιστική αντίληψη για το χρέος και τα ανέφικτα πλεονάσματα, θυμίζοντας ότι στο παρελθόν δεν είχε αυτή την οπτική. Χαρακτήρισε ευκαιρία αυτή τη στάση του Ταμείου και παρόλο, που επεσήμανε τον αρνητικό χαρακτήρα της υπερφορολόγησης για την ανάπτυξη, διευκρίνισε ότι «τώρα που είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο σημείο καμπής, προκειμένου να πετύχουμε κάτι διαφορετικό δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στο δημοσιονομικό χάρτη».

Καταλήγοντας ο κ. Χιόνης υπογράμμισε πως τα προβλήματα των κρίσεων λύνονται με δημοσιονομικά ελλείμματα και χρειαζόμαστε ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων κι ένα μεγάλο κράτος και μετά θα δούμε, πού θα ισορροπήσει.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: