Για εμφανή βελτιωμένη διεθνώς εικόνα της Ελλάδας, ως χώρος επενδύσεων, τους λίγους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνει λόγο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας DIE WELT, κρίνοντας ως αφετηρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης στη χώρα μας την κατάργηση των capital controls από 1ης Σεπτεμβρίου.

Επίσης στο άρθρο γίνεται αναφορά στις επενδύσεις στο Ελληνικό και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από την πλευρά τους Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης επισημαίνουν τα βήματα που πρέπει ακόμη να γίνουν για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, τα κόκκινα δάνεια, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τη υψηλή ανεργία και τη έξοδο εξειδικευμένων εργαζομένων από τη χώρα.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ως κρίσιμη αφετηρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης την κατάργηση των capital controls, από την 1η Σεπτεμβρίου, που επιβλήθηκαν όταν στο απόγειο της κρίσης πανικοβλημένοι Έλληνες έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα σώσουν από τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών.

Η Welt τονίζει, επίσης, και το απόθεμα εμπιστοσύνης των αγορών στο μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του, όταν έγινε, για μεταρρυθμίσεις με την ψήφιση σειράς νομοθετημάτων, όπως οι 120 δόσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Ο Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από τις ιδιωτικοποιήσεις, ένας τομέας που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τον Γιάκομπ Σουβάλσκι, αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Scope, που μιλά στη Welt, η οικονομία πάσχει ακόμη από περιορισμούς που οφείλονται στην κρίση, ενώ βελτιώσεις γίνονται με αργό ρυθμό. Ως περιορισμούς σημειώνει τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σουβάλσκι θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Die Welt, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: