Δύσκολο πεδίο συζήτησης το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ε.Ε- Στο Eurogroup οι επιδόσεις της οικονομίας

Πολλές δυσκολίες διαφαίνονται στον ορίζοντα ενόψει της πολιτικής συζήτησης των ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής Οικονομίας. Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα, που αύριο θα ξανά είναι θέμα στην ατζέντα του Eurogroup.

Στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής Οικονομίας και αναμένεται να εξεταστεί εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της τρίτης δόσης επιστροφής χρημάτων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κρατικές τράπεζες της Ευρωζώνης και αφορά ποσό € 748 εκατομμυρίων που πρόκειται κατά μεγάλο μέρος να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Έγινε μια πρώτη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης σε υπουργικό επίπεδο. Οι κατευθύνσεις ωστόσο αναμένονται από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 19 Ιουνίου.

Χθες συνεδρίασε το τελευταίο συμβούλιο ECOFIN επί Κροατικής Προεδρίας, καθώς πλέον η σκυτάλη περνά στη Γερμανία.  Ίσως αυτός είναι και ο λόγος αισιοδοξίας του Όλαφ Σολτς που εκτίμησε ότι παρά τις διαφορές μεταξύ κρατών-μελών, “όλοι έχουν τη θέληση να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία”.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε όμως, όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ, πως η Συμφωνία είναι απαραίτητο να κλείσει το συντομότερο αφού είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει κοινή απάντηση στην κρίση, με πρώτο βήμα την πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ηγετών και εν συνεχεία πολύπλοκες διαδικασίες για την εξασφάλιση του δανεισμού προς την Κομισιόν και εν συνεχεία χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων.

Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία υποστηρίζουν πως το μέγεθος και οι κατανομές του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να βασίζονται στο πραγματικό μέγεθος του αντίκτυπου της κρίσης του κορονοϊού, να έχουν περιορισμένη διάρκεια και ένα σαφές πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων. Με τη θέση των τεσσάρων φαίνεται να συντάσσονται πλέον ακόμη δύο χώρες: η Φινλανδία και Ουγγαρία, ζητώντας προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση του Νότου.

Μεταξύ των βασικών σημείων διαφωνίας είναι το μέγεθος του Ταμείου καθώς και ο συνδυασμός μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Ενώ ορισμένες χώρες επιζητούν προϋποθέσεις και επιτάχυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων καθώς όπως υποστηρίζουν “οι φορολογούμενοι δεν είναι έτοιμοι για μελλοντικές αποπληρωμές”.

Ένα απροσδόκητο ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι και η παραίτηση του Πορτογάλου   Μάριο Σεντένο, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Καθώς δεν προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της θητείας του ως πρόεδρος του Eurogroup, μετά την 13η Ιουλίου, θα χρειαστεί να βρεθεί νέος Πρόεδρος για την Ευρωομάδα ακούγονται ήδη τρία ονόματα υπουργών Οικονομικών:  του Λουξεμβούργιου Πιερ Γκραμένια, της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο και του Ιρλανδού Πασκάλ Ντόνοχιου.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος