Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης ενώ εκταμιεύτηκαν τα κέρδη της διακράτησης ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας εκταμιεύθηκαν τα κέρδη από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων ύψους €644 εκατ. σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Μάλιστα οι συζητήσεις για τη χρήσης τους για αναπτυξιακούς σκοπούς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πιθανότατα αύριο να ανακοινωθεί από τον ΟΔΔΗΧ, το δανειακό πρόγραμμα του 2020. Αν και οι δανειακές ανάγκες της χώρας το 2020 είναι μηδενικές, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται δανεισμός ο οποίος μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 9 δισ. Επίσης εξετάζεται μείωση των εκδόσεων σε έντοκα γραμμάτια κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ και διατήρηση του λεγόμενου «μαξιλαριού» στα περίπου 31 δισ. €.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει δηλώσει ότι θα επιδιωχθεί νέα πρόωρη αποπληρωμή μέρους του υπόλοιπου του δανείου του ΔΝΤ (5,5 δισ. ευρώ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ουσιαστικά μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ που λήγει το 2021. Βασική προϋπόθεση για να «ανάψει το πράσινο φως» ο ΕSM είναι τα ομόλογα που θα εκδοθούν για να αποπληρωθεί το ποσό αυτό να είναι με επιτόκιο χαμηλότερο του 1,9% που είναι το μέσο επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ αυτή τη στιγμή.

Αναβάθμιση από την R&I

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά 2 βαθμίδες προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης Rating and Investment (R&I) σε ΒΒ με προοπτική σταθερή από Β+ με προοπτική θετική.

Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης δεν είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ. Ωστόσο όπως σημειώνει ο Χρήστος Σταικούρας, το γεγονός ότι έρχεται μια ακόμα αναβάθμιση από τον συγκεκριμένο οίκο μόλις 8 μήνες μετά την προηγούμενη, και 2 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, είναι ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρ. Αλεξοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: