Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και από την Παρασκευή θα έχει εξαιρετικά κρίσιμες συναντήσεις για το θέμα του χρέους. «Το ελληνικό χρέος όπως είναι, δεν είναι βιώσιμο. Έχουν προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά στο μέλλον», διαμήνυσε η Κριστιν Λαγκάρντ δίνοντας το στίγμα της στάσης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παραμονές της συνόδου του ταμείου.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το συντομότερο δυνατόν, τάχθηκε και ο Τζακ Λιού.

«Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών.

Ο κ. Λιου τόνισε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», επέμενε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και κατέληξε: «Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό. Και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο”, σημείωσε ο κ. Λιου.

Για το θέμα του χρέους ρωτήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Έχουμε μια σαφή απόφαση στο Eurogroup η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Τα πάντα αναφέρονται στην απόφαση μας στο Eurogroup του Μαΐου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει ό, τι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Λένα Αργύρη

Μοιράσου το άρθρο: