ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων κερδίζουν «κούρεμα» 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα κερδίσουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης ανεξάρτητα εάν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι πολλοί φορολογούμενοι μειώθηκαν κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση στο 50% ή και το 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να κληθούν φέτος να πληρώσουν, είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους, είτε να απαλλαγούν πλήρως από αυτόν, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι το 2020 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένoν ΕΝΦΙΑ κατά 50%, με το σύνολο των κερδισμένων να ανέρχεται σε 1.284.890 νοικοκυριά.

Εφέτος ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα κερδίσουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος καθώς:

Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι μπήκαν το 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και για τους μήνες αυτούς ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα. Τα εισοδήματα που απέκτησαν για όσους μήνες το 2020 ήταν σε καθεστώς αναστολής δεν φορολογούνται.

Επομένως τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν θα είναι χαμηλά και για πολλούς θα βρεθούν κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για να εφαρμοστεί το «ψαλίδι» 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης χιλιάδες επαγγελματίες που κατέβασαν για αρκετούς μήνες ρολά θα δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα και θα κερδίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ, ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός. Ειδικότερα:

Δικαιούχοι φορο-εκπτώσεων

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

– Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειας (μαζί με το ποσοστό συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

– Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια του δεν υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Προϋπόθεση ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 100%

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Προϋπόθεση ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος