Κομμένη και ραμμένη στις πραγματικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη θα είναι η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Η ρύθμιση που έχει ήδη εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς, ως προς τα βασικά σημεία της, αφορά σε περιπτώσεις ασφαλισμένων με παλαιές οφειλές έως και 50.000 ευρώ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αποκλείονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πρόκειται για 100.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προωθούμενη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν: ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα όπως οι έμποροι που είτε εμφανίζουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε δημόσιο και ταμεία είτε η οφειλή τους δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή έχουμε εμπόρους που έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού (…) Επομένως, νομίζω ότι δύσκολα κάποιος οφειλέτης που δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση » επεσήμανε η υπουργός εργασίας.

Για όσους ενταχθούν, η ρύθμιση θα προβλέπει κούρεμα των προσαυξήσεων έως και 85%.

Ελάχιστο ποσό καταβολής θα θεωρούνται τα 50 ευρώ τον μήνα, ενώ το ύψος και το πλήθος των δόσεων, που θα μπορούν να φτάνουν μέχρι και τις 120, θα προκύπτει από μία
εξίσωση με δύο βασικούς συντελεστές: το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη και το χρέος του.

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, η συμφωνία με τους θεσμούς περιλαμβάνει την αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης για τη διεξαγωγή απεργίας, αποκλειστικά και μόνο για τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, όπου για να υπάρχει απαρτία θα απαιτείται πλέον η συμμετοχή της πλειοψηφίας των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, αντί του 1/3 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Καμία αλλαγή στο πώς προκηρύσσονται οι απεργίες δεν πρόκειται να επέλθει είτε για τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα (Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες) είτε για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ).

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου εργασίας, καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στο χρόνο προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο: