Συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου ασφαλιστικού καθώς οι αυξήσεις που θα λάβουν, θα φτάσουν έως και τα 252 ευρώ ανά μήνα. Οι συντάξεις Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν αυξημένες και λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου.

Αυτό τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στα «Παραπολιτικά», και σημειώνει την αποσύνδεση της ασφαλιστικής εισφοράς από το εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενώ προσθέτει ότι με το νέο σύστημα καταργείται η υποχρέωση επιστροφής ασφαλιστικών οφειλών για τους νέους επιστήμονες, λόγω των μειωμένων εισφορών για τα πρώτα 5 έτη ασφάλισης.

Την ίδια ώρα, ένα νέο, ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, επιδιώκεται να δημιουργηθεί με τις διατάξεις που προωθούνται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Έρχεται ο e- ΕΦΚΑ, ενώ ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. Θεσπίζεται η ψηφιακή σύνταξη. Από την 1η Μαρτίου, αναμένεται να γίνει η μετονομασία του ΕΦΚΑ σε e-ΕΦΚΑ.

Τα βασικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος είναι η δυνατότητα διαδικτυακής πρόσβασης του πολίτη σε ψηφιακές υπηρεσίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης, η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, με σεβασμό στη διασφάλιση της ανωνυμίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το ψηφιακό σύστημα ασφαλιστικής ιστορίας «ΑΤΛΑΣ«, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για τη μετάβαση στην ψηφιακή σύνταξη».

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: