Αισιόδοξα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό μετέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το 2016, υπογράμμισε η κ. Κουντουρά, έχει ξεκινήσει με θετικό πρόσημο γεγονός που, όπως είπε, πιστοποιούν τα στοιχεία της ΥΠΑ τα οποία δείχνουν για το πεντάμηνο αύξηση 5% στις διεθνείς αφίξεις.

Ειδικότερα, για την αγορά της Ρωσίας ,το υπουργείο τουρισμού προσδοκά οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών να ξεπεράσουν το (1) ένα εκατομμύριο. Εξήγησε δε, ότι η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται στις εθνικές συμφωνίες που υπεγράφησαν με τους 6 μεγαλύτερους Tour Operators το Φεβρουάριο του 2016 για έως και 1.350.000 ταξιδιώτες. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως λόγω τεχνικής εμπλοκής με το θέμα της βίζας τον Απρίλιο, μετακινήθηκαν από τους tour operators σε άλλους προορισμούς μεγάλος αριθμός τουριστικών πακέτων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα.

«Το θέμα της βίζας λύθηκε οριστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και γίνονται στοχευμένες προσπάθειες προβολής από τον ΕΟΤ και το γραφείο μας του ΕΟΤ στη Ρωσία για να ενισχύσουμε την τουριστική ροή και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής», υπογράμμισε η αν. υπουργός Τουρισμού.

Για τις αγορές της Μέσης Ανατολής, η κ. Κουντουρά τόνισε ότι «τα Εμιράτα αποτελούν κεντρικό πόλο διαμόρφωσης των τάσεων στον τομέα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται προσπάθειες για τη διεύρυνση συνεργασιών με τους τοπικούς travel agents, ενώ ενόψει του EXPO 2020 στο Ντουμπάι, υπάρχει συνεργασία για τη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά των Εμιράτων». Ανάλογη έμφαση δίνεται και στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η Αίγυπτος αποτελεί, επίσης, στρατηγική επιλογή του υπουργείου για τη Μέση Ανατολή.

Ειδική αναφορά, έκανε η αν. υπουργός, στις αγορές της Κίνας και της Αμερικής, υπογραμμίζοντας για την μεν πρώτη ότι «γίνεται προσπάθεια για απευθείας πτήσεις όλον τον χρόνο προς την Ελλάδα. Με στοχευμένες δράσεις προώθησης και προβολής αλλά και συμφωνίες με tour operators, το υπουργείο εξασφάλισε απευθείας πτήσεις όλων των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς την Ελλάδα. Μάλιστα, σήμερα, η αύξηση των τουριστικών ροών από την Αμερική προς την Ελλάδα εκτιμάται σε άνω του 40%.»

Για την αγορά της Ευρώπης η αν. υπουργός σημείωσε ότι «οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής θα αγγίξουν ποσοστό υψηλότερο του 20% σε σχέση με πέρυσι».  Στους επόμενους στόχους του Υπουργείου είναι το άνοιγμα αγορών όπως η Ινδία και η Ν. Αμερική.

Μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού στα νησιά με προσφυγικές ροές

Προς την κατεύθυνση αυτή εξασφαλίστηκε, επεσήμανε η κ. Κουντουρά,  η συμμετοχή και η παρουσία των προορισμών αυτών, χωρίς επιβάρυνση, σε όλες τις Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει φέτος ο ΕΟΤ. Μάλιστα, το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, προβλέπει αύξηση της επιδότησης των τουριστικών καταλυμάτων και διπλάσιες ημέρες διακοπών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, χωρίς επιβάρυνση για τους δικαιούχους του Οργανισμού και τις οικογένειές τους.

Σχεδόν 68% η μείωση του τουρισμού στη Λέσβο

Την ίδια ώρα, δραματική μείωση του τουρισμού στη Λέσβο, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, δείχνουν τα στοιχεία της κίνησης επιβατών εξωτερικού, για τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με αυτά, η μείωση των αφίξεων ανέρχεται σε ποσοστό 67,89%.

Να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αναστροφή στρεβλώσεων και παθογενειών του παρελθόντος, αλλά και της δυσμενούς σημερινής κατάστασης στο νησί, ζητά με επιστολή της  προς την Κυβέρνηση, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ
Φωτογραφία:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: