Αισιοδοξία για εξεύρεση κοινού τόπου – Συζητήσεων συνέχεια για το χρέος (video)

Σε ενεργειακά και Υπερταμείο επικεντρώθηκαν οι δανειστές την πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων με το οικονομικό επιτελείο. H εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα συμμετάσχει από την Τετάρτη στις συναντήσεις. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε συμφωνία των μέτρων και αντιμέτρων και σε μια τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Κλειδί παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε σήμερα στίγμα προθέσεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών, εκτίμησε πως μικροδιαφορές χωρίζουν τις δύο πλευρές όσον αφορά τα ενεργειακά και πως θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Παράλληλα, έτερος κυβερνητικός παράγοντας μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με κουαρτέτο για το υπερταμείο εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα θέματα για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Απόψε η ελληνική πλευρά θα επιδώσει τις παρατηρήσεις της για τα κείμενα που έχει λάβει από τους θεσμούς. Πρόκειται για το 40 σελίδων MOU- το κείμενο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή πλευρά (καθώς και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο)- και το 5 σελίδων MEFP- το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ (και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο). Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να συγκεράσουν τις διαφορές και τα θέματα για τα οποία δεν θα υπάρξει σύγκλιση θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κλιμακίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, σε σχέση με το υπερταμείο υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Όπως το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. τον βραχίονα του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες» και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Επίσης υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, σχετικά με το Ελληνικό ανέφερε ότι «είναι σε καλό δρόμο», αντιμετωπίζεται τώρα το δασικό ζήτημα και στη συνέχεια το θέμα με την αρχαιολογία.

Αισιοδοξία για εξεύρεση κοινού τόπου – Συζητήσεων συνέχεια για το χρέος (video)Ο οδικός χάρτης για αξιολόγηση-χρέος

Παράλληλα με τη δεύτερη αξιολόγηση “τρέχει” και η προσπάθεια ΔΝΤ-Ευρωπαϊκής Τράπεζας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να εξευρεθεί κοινός τόπος για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Πιθανόν οι συζητήσεις αυτές να συνεχιστούν στο περιθώριο του G7 στην Ιταλία στις 111-13 Μαΐου όπου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί τριμερής μεταξύ ΔΝΤ-ΕΜΣ-ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές.

Ημερομηνία κλειδί μετά και το καθοριστικό Eurogroup είναι στις 8 Ιουνίου στη συνεδρίαση ΕΚΤ για ζητήματα νομισματικής πολιτικής όπου ενδεχομένως τεθεί και το ζήτημα της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ οι προτάσεις για το χρέος που έχουν πέσει στο τραπέζι έχουν ως εξής:

Αισιοδοξία για εξεύρεση κοινού τόπου – Συζητήσεων συνέχεια για το χρέος (video)Αρχικά το ΔΝΤ είχε προτείνει περίοδο χάριτος στα 15 χρόνια, το Βερολίνο απάντησε με 7, εκτιμάται ότι θα βρεθεί κοινός τόπος, με τις εκτιμήσεις να κλείνουν στα 9-10 χρόνια, κάτι που θα επιμηκύνει κατά 12 χρόνια τη διαδικασία του χρέους.

Στα πρωτογενή πλεονάσματα το ΔΝΤ είχε πρόταση για 3,5% για 3 χρόνια, ενώ το Βερολίνο 3,5% για 10 χρόνια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμβιβαστική λύση που βρίσκεται υπό συζήτηση για μια περίοδο 3 ή 4 ετών με επιτόκια του 3,5% και μετά μια υπερίσχυση της πρότασης του ΔΝΤ που θέλει τα επιτόκια αυτά να εξελιχθούν κλιμακούμενα σε βάθος δεκαετίας. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για την αποπληρωμή του χρέους θα υπολογίζεται στο 1,34%.

Εάν περάσει αυτή η πρόταση θα μπορούσε να επιτευχθεί εξοικονόμηση 2,5 δισ ευρώ το χρόνο.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ: Μ. Γελαντάλις, Ρ. Αλεξοπούλου, Λ. Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος