Eurogroup: “Πράσινο φως” για την τρίτη αξιολόγηση και δόση 6,7 δισ. ευρώ (video)

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και σε πολιτικό επίπεδο, αποφάσισε το Eurogroup, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, τα 5,7 δισ. θα εκταμιευθούν το Φεβρουάριο και το 1 δισ. τον Απρίλιο, εφόσον μέχρι τότε εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αντίστοιχου ύψους.  Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε πολύ θετική την έκβασή του, τονίζοντας πως μένουν να συζητηθούν περισσότερο τεχνικής φύσης θέματα για κάποια προαπαιτούμενα, ενώ παρέπεμψε στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος του Eurogroup όπου ξεκαθαρίζεται ότι το EWG θα αρχίσει να επεξεργάζεται τα μέτρα για το χρέος που θα συνδέονται του με την ρήτρα ανάπτυξης.

Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον οδικό χάρτη μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος, ο οποίος περιλαμβάνει την τέταρτη αξιολόγηση έως τα τέλη Μαΐου, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπου το κρίσιμο ζήτημα είναι η μορφή χρηματοδότηση της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την υλοποίηση των σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε ότι με το κλείσιμο όλων των προαπαιτουμένων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης. Χαρακτήρισε εξαιρετικά ικανοποιητική την συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές.

«Σήμερα η καλή είδηση είναι η μεγάλη πρόοδος στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση εργασιών υπογραμμίζοντας πως τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε νέα θέματα.

Από τα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αλλά είναι σαφώς ευχάριστο να δει κανείς πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης (κλεισίματος) της αξιολόγησης έχει πάει πολύ πιο ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, και οι αγορές το έχουν λάβει υπ’όψιν.

Επίσης, και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν λάβει υπ΄όψιν. Ασφαλώς, θα ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει (τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων), υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε αυτό συμφώνησαν σήμερα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα «μια κανονική χώρα με κανονικά δικαιώματα και κανονικές υποχρεώσεις».

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η λήψη κανενός πρόσθετου μέτρου και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν πως από την 21η Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει «καμία διστακτικότητα» και ότι επί της ουσίας οι θεσμοί θα παρακολουθήσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος.

Ανοίγει η συζήτηση για τον οδικό χάρτη μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη μετα-μνημονιακή εποχή, δήλωσαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Στη δήλωση του Eurogroup επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, είναι συμβατός με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, επισημαίνεται ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών διαπιστώνει υπεραπόδοση των στόχων της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια (2015-2017).

Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να ενισχύουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς μέσα από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μέσα από περαιτέρω δράσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και την άρση των κανονισμών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Επίσης, διαπιστώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μέσα από περαιτέρω δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής επίλυσης και την έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης «συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης» που θα έχει την ισχυρή κυριότητα των ελληνικών αρχών και η οποία θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

To Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και αναθέτει στο EuroWorking Group να εξετάσει την πλήρη εφαρμογή τους, στη βάση της αξιολόγησης που θα κάνουν οι θεσμοί. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί αν εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις.

Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει το Φεβρουάριο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, και για να στηριχθεί η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η δεύτερη υποδόση θα κατευθυνθεί αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου από ίδιους πόρους και θα εκταμιευθεί μετά από τη θετική έκθεση των θεσμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

To Εurogroup θα επικεντρωθεί τώρα στα τελικά στάδια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018.

Σημειώνει ότι τώρα ξεκινάει το τεχνικό έργο του EuroWorking Group για το μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το τεχνικό έργο είναι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη τη συνολική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος