«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι πολύ υψηλός κυρίως για μια χώρα η οποία έχασε το 25% του ΑΕΠ της» επανέλαβε σε συνέντευξη του στο CNBC ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Απαντώντας δε στο ερώτημα αν συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του στόχου στα πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός υπό προϋποθέσεις.

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. ‘Εχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να συφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνον στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε δε ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ «πως πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πλεόνασμα, εάν βγει η Ν.Δ στην κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του μόνον επειδή στην εξουσία θα βρίσκονταν η ΝΔ. Οπως είπε, «είναι πιθανό να έρθουν στην εξουσία. Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».

Σημείωσε ότι «δεν θα τους στηρίζαμε όμως σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών τους στα 5 δισ. μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από την ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα».

Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δυο χρόνια λόγω του «μαξιλαριού», έχουμε μια συμφωνία για το χρέος που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ότι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος».

«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την Ελλάδα στις αγορές με το να είμαστε πολύ ανοικτοί επί των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, είναι δημόσια τα έγγραφα, προϋπολογισμένα, και γι αυτό οι αγορές μας βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση θα πει πως έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία. Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα βγήκαμε απ’ το πρόγραμμα. Όμως το θέμα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η έκθεση των θεσμών στις 27 Φεβρουαρίου θα είναι θετική» εκτιμά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες, οι οποίες ωστόσο θα έχουν διευθετηθεί και νομοθετηθεί έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1 /Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
Σχετικές ειδήσεις:  ΥΠΟΙΚ: Η ΝΔ υιοθετεί τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ

Μοιράσου το άρθρο: