Σε επανέλεγχο των περίπου 100.000 δανειοληπτών, που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη για να ρυθμίσουν το δάνειό τους μέσω των δικαστηρίων, θα προχωρήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι η γραμματεία ενεργοποιεί μια νέα πλατφόρμα με στόχο να γίνουν οι έλεγχοι και να εντοπιστούν τυχόν κακόπιστες αιτήσεις υπαγωγής από δανειολήπτες που θέλουν να αποφύγουν την εξυπηρέτηση του δανείου τους.
Μέσω της πλατφόρμας θα γίνονται έλεγχοι με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι έχουν προσφύγει χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουρμούσης όσοι εντοπιστούν να έχουν παραβιάσει τις σχετικές προϋποθέσεις θα συνεχίσουν να διατηρούν το δικαίωμα εκδίκασης της υπόθεσής τους στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, όμως θα αίρονται τα μέτρα προστασίας που προβλέπει ο νόμος.

Χωρίς πιστοποιητικό βαρών

Επίσης με απόφαση των υπουργών οικονομικών, ανάπτυξης και εργασίας γίνεται ευκολότερη η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία. Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναμένεται να μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και να δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ Θ. Τσίρος

Μοιράσου το άρθρο: