Μετά την αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης που είχαν στις αποδοχές του Ιουνίου εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακολουθούν και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις  λόγω των μνημονιακών μέτρων αλλά και των υπολοίπων ρυθμίσεων  μέχρι το τέλος του έτους.

Στις 29 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 τρέχοντος μηνός, δεν επηρέασε το χρόνο καταβολής της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου.

Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.

Οι επιχειρήσεις, υπό το βάρος της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%, καλούνται να καταβάλλουν εντός Ιουλίου δύο δόσεις φόρου εισοδήματος. Την πρώτη με την υποβολή της δήλωσης, έως τις 15 και τη δεύτερη δόση μέχρι το τέλος του μηνός.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ημερομηνίες καταβολής των φόρων θα πρέπει να είναι όσοι φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε 100 δόσεις.

Από την 1η Ιουλίου, το χρονικό περιθώριο που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τυχόν νέα χρέη, περιορίστηκε στις 15 ημέρες (από ένα μήνα) από την ημέρα που αυτά καθίστανται ληξιπρόθεσμα.

Συνεπώς, εάν κάποιος αφήσει απλήρωτα για πάνω ένα δεκαπενθήμερο οποιαδήποτε νέα χρέη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εφορία, η οποία .νομιμοποιείται να διεκδικήσει το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών του, εφαρμόζοντας σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων, άλλων περιουσιακών του στοιχείων κλπ.).

Μετά την 1η δόση του φόρου εισοδήματος σειρά θα πάρει ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να πληρωθεί σε 5 δόσεις εντός του 2016, αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου.

Αν όλα πάνε καλά και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που πρέπει να καταβάλλουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISNET 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Τελευταία τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 που  αναμένεται να ελαφρύνουν  κατά  1,1 δισ. ευρώ  τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: