Γ. Καββαθάς: Χρειάζεται σχεδιασμός και προγραμματισμός για την επόμενη ημέρα (video)

«Οι αντοχές του κλάδου εξαντλούνται» είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

«Είμαστε σήμερα στην 161η ημέρα lockdown σε διάστημα μικρότερο των 11 μηνών. Ο κλάδος έχει μπροστά του έναν Γολγοθά και συνεχίζει να τον ανεβαίνει κουβαλώντας και τον σταυρό του μαρτυρίου. Όλα αυτά μας γεμίζουν με φόβο, αγανάκτηση και οργή γιατί πίσω από κάθε επαγγελματία του κλάδου και κάθε εργαζόμενο υπάρχει μια οικογένεια που περνάει εξαιρετικά δύσκολα όλο αυτό του διάστημα.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν υπάρχει ένας οδικός χάρτης, τα μέτρα είναι ad hoc. Ενδέχεται σήμερα π.χ. το κοινοβούλιο να ψηφίσει τον νόμο για τις αναστολές στις πληρωμές των τραπεζικών επιταγών, όταν ήδη οι επαγγελματίες πληρώνουν πρόστιμα στις τράπεζες για την σφράγιση των επιταγών τους. Η κυβέρνηση έρχεται εκ των υστέρων να καλύψει καταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, το μέτρο της απαλλαγής του ενοικίου για Ιανουάριο-Φεβρουάριο που σήμερα ψηφίζεται κι αυτό είναι ένα καλό μέτρο.

Όμως ακόμη δεν έχουν ρυθμιστεί οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των κλειστών επιχειρήσεων που έχουν μηδενικά έσοδα και καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κλπ.

Θέλουμε έναν οδικό χάρτη για να ξέρουμε που μπορούμε να στηριχθούμε από την πολιτεία.

Εστίαση: 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά διαθέσιμα

Ειδικά για την εστίαση έχουμε ζητήσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδότησης που να καλύπτει το 30% του τζίρου της αντίστοιχης περυσινής περιόδου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πάγια ανελαστικά έξοδα τα οποία για μια μικρή επιχείρηση είναι περίπου 3.000 ευρώ το μήνα.

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις της εστίασης σήμερα έχουν μηδενικά διαθέσιμα, δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στο ταμείο τους.
Χρειάζονται επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις αυτές μένουν κλειστές και χρηματοδοτικά εργαλεία όταν θα πάμε στην επανεκκίνηση γιατί εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα είναι όταν επαναλειτουργήσει ο κλάδος να είναι βιώσιμη η λειτουργία του, και με χρηματοδότηση, και με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, και με κούρεμα χρεών και επιδότηση των ενοικίων.
Χρειάζεται σχεδιασμός και προγραμματισμός, ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού της επόμενης μέρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος