Πρόβλεψη σημείου όσον αφορά την ύφεση για το 2020 δεν μπορεί να υπάρξει, τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της βουλής που εξετάζει τον επαναδιορισμό του στη θέση του διοικητή. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η εκτίμηση της ΤτΕ για το 2020 είναι ύφεση μεταξύ 4,5 και 9,5%, με βασικό σενάριο το 6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ανάπτυξη περίπου 5,5%.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε επιτυχημένη την αντιμετώπιση της πανδημίας γιατί έθεσε τα θεμέλια – όπως είπε – για όσο γίνεται πιο περιορισμένη ύφεση, όμως σημείωσε ότι λόγω έλλειψης εμβολίου, η τύχη θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία, καθώς -όπως είπε- όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, τόνισε ότι είναι απολύτως καλυμμένες σε ρευστότητα κεφαλαίου και τις κάλεσε να δανείζουν φερέγγυους δανειολήπτες.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τονίστηκε η άριστη συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα, με την επισήμανση ότι συνέβαλε στην εμπιστοσύνη και στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της νομισματικής σταθερότητας.

Αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη υπάρχουν ευήκοα ώτα σχετικά με τη δημιουργία bad bank για τα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει διάλογος τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM), τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στην επιτροπή ΔΕΚΟ της βουλής. Εκτίμησε ότι «εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά με μεγάλη ταχύτητα το πρόβλημα των επισφαλών δανείων, ο μόνος τρόπος είναι μια bad bank».

Όσον αφορά τον επαναδιορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη διοίκηση της ΤτΕ, υπέρ τάσσονται η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25, ενώ το ΚΚΕ δηλώνει «παρών».

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: