Στον απόηχο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην οποία διετύπωσε το στόχο της κυβέρνησης να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Στη συζήτηση που έγινε κυριάρχησε ο έντονος προβληματισμός για τη δήλωση του πρωθυπουργού και βεβαίως για τις συνέπειες που αυτή θα έχει για τη λιγνιτική παραγωγή, την πορεία (ίσως και την ύπαρξη) της ίδιας της ΔΕΗ , την ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας καθώς και για το –μη δυνάμενο να εκτιμηθεί – οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας όπου υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Επιπλέον, συζητήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα (Α΄Εξαμήνου 2019) της ΔΕΗ και η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας που επιβεβαιώνουν τη θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την τεράστια επιβάρυνση και «πίεση» που άσκησαν , κυρίως, τα ΝΟΜΕ και η αγορά δικαιωμάτων CO2 στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως ακριβώς και σε εκείνα του 2018. Και αυτό παρά την αύξηση των εσόδων κατά 4,3%.

Προβληματισμό για την κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ως το 2028 εκφράζει η ΓΕΝΟΠ μετά από συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Ειδικότερα αναφέρεται στις συνέπειες «για τη λιγνιτική παραγωγή, την πορεία (ίσως και την ύπαρξη) της ίδιας της ΔΕΗ, την ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας καθώς και για το -μη δυνάμενο να εκτιμηθεί – οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας όπου υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ».

Η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ωστόσο την τεράστια επιβάρυνση που υπέστη η ΔΕΗ από την αύξηση του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (εκπομπές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη λιγνιτική παραγωγή) όπως και από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ οι οποίες πρόκειται να καταργηθούν με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Στο ΔΣ συζητήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας κκ Κ.Χατζηδάκη και Γερ. Θωμά καθώς και με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΔΕΗ Γ. Στάσση. Η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και με την μείωση της έκπτωσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που ισχύει τώρα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.

Πηγή φωτο: ΓΕΝΟΠ

Πηγές: ΓΕΝΟΠ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: