Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό, αναφέρει η ‘Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η ‘Εκθεση προειδοποιεί ότι το χειρότερο είναι πως η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση θα συμπαρασύρει και άλλα μεγέθη π.χ. φόρους.

«Έτσι διαγράφεται η απειλή νέων φαύλων κύκλων και μιας μακροχρόνιας στασιμότητας,» τονίζει.

Στην Εκθεση γίνεται αναφορά στις πολιτικο-οικονομικές δυσκολίες της μετάβασης, τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων και την άνοδο του λαϊκισμού στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και το επόμενο, τρίτο δύσβατο στάδιο των αξιολογήσεων.

Οι συγγραφείς της Εκθεσης παρατηρούν ότι ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων του προγράμματος.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι επιβάλλεται επανεξέταση της σύνθεσης των φορολογικών εσόδων του κράτους, κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

«Στην Ευρώπη, ο συσχετισμός αυτός είναι ακριβώς ανάποδος από τον αντίστοιχο της Ελλάδας. Δηλαδή στη Γερμανία το αφορολόγητο όριο είναι € 8.354, με όριο φτώχειας € 11.004, στην Αυστρία τα αντίστοιχα μεγέθη είναι € 11.000 και € 13.956, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο, ενώ στην Ελλάδα το «έμμεσο» αφορολόγητο όριο κυμαίνεται από € 8.636 έως € 9.500 (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγροτικές δραστηριότητες, με όριο φτώχειας τα € 4.512 ανά φορολογούμενο,» υπογραμμίζει η ‘Εκθεση.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της οικονομίας, η ‘Εκθεση αναφέρει ότι το 2016 έδειξε πως η ελληνική οικονομία έχει αντοχές και σταθεροποιήθηκε παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει π.χ. λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και της αστάθειας στην οικονομική πολιτική.

Επιπλέον, προσθέτει ότι νέα ένταση με τους θεσμούς που προκλήθηκε τον Δεκέμβριο θα έχει πιθανόν πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις αν δεν ξεπερασθεί σύντομα.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σήμαινε επίσης ότι κλείνει σειρά ολόκληρη ευαίσθητων ζητημάτων και, τότε, μπορούμε ευλόγως να αναμένουμε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα επιστρέψουμε σε σταθερούς (= διατηρήσιμους) θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης που θα διευκολύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή«, τονίζει, προσθέτοντας ότι «αν το Μνημόνιο εφαρμοσθεί ως το τέλος η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα σημερινά αδιέξοδα.»

Τα προηγούμενα δεν σημαίνουν ότι δεν χρειάζονται διαπραγματεύσεις π.χ. για ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους. Σημαίνουν όμως ότι το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνει.

Μοιράσου το άρθρο: