Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους αλλά με μειωμένο ρυθμό 60 δισ. ευρώ τον μήνα έναντι 80 δισ. που ισχύει σήμερα και έως τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης ενισχύονται μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ λόγω της μείωσης του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων από τον Απρίλιο του 2017. Τα ελληνικά ομόλογα πάνε κόντρα στο ρεύμα λόγω των προσδοκιών για ένταξή τους στο QE.

Στο σχετικό ανακοινωθέν, η ΕΚΤ σημειώνει πως το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017 εάν χρειαστεί και μέχρις ότου το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που θα συνάδει με τον στόχο της

Οπως αναμενόταν, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο που ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον την συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τις απαντήσεις που θα δώσει στις ερωτήσεις που θα του τεθούν.

Μοιράσου το άρθρο: