Εσφαλμένους χειρισμούς καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης  στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών,  σχετικά με την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook και τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουριστικό κλάδο .

Ο υπουργός ανέφερε ότι περίπου 1200 επιχειρήσεις είχαν σχέση με την Τόμας Κουκ και ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων.

Σε αντιδιαστολή είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση και το υπουργείο ήξερε για την οικονομική κατάσταση της Τόμας Κούκ.

«Δαπανήσατε χρήματα για να την στηρίξετε. Πάνω από 4,7 εκατ. Ευρώ η συνδιαφήμιση με τον ΕΟΤ, αύξηση 256%. Την καταστήσατε στρατηγικό εταίρο. 2015-2018 αύξηση τουριστών μόλις 46%. Πριμοδοτήσατε την Τόμας Κουκ με υπερδιπλασιασμό κόστους ανα πελάτη. Μόνος κερδισμένος η εταιρεία. Πριμοδότηση χωρίς αντίστοιχο αντίκρισμα. Αδιαφορούσατε όταν τα προβλήματα της ήταν στα πρωτοσέλιδα. 13 μέρες μετά την έκθεση των ορκωτών λογιστών εσείς υπογράψατε σύμβαση με την Κουκ και δώσατε περίπου 1,5 εκατ ευρώ (το 2019). Αυτό κάνατε» είπε ο κ. Θεοχάρης

Ανέφερε επίσης ότι «Η κα. Κουντουρά χαριεντιζόταν με την εταιρεία και πηγαίνατε χεράκι, χεράκι με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της. Ζούσατε σε ένα παράλληλο σύμπαν και βγάζατε ανακοινώσεις για τα υπέροχα σχέδια της.»

Τόνισε ότι υπήρξε στρατηγική επιλογή της τότε κυβέρνησης να πάει χέρι, χέρι με τους τουρ οπερέϊτορς του μαζικού τουρισμού.

Εμείς, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης , από την στιγμή που αναλάβαμε δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ ενώ από την στιγμή της κατάρρευσης  εμείς καταγγείλαμε την σύμβαση.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με σχέδιο έκτακτης ανάγκης και για τον επαναπατρισμό και για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου από την κατάρρευση. Από την 1η στιγμή δημιουργήθηκε  κέντρο συντονισμού με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Η κυβέρνηση είχε σχεδιασμό απέναντι στο κίνδυνο κατάρρευσης και το εφάρμοσε. Προσπαθούμε να μην υπάρχει μόνιμο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα μέτρα  που ελήφθησαν ο υπουργός παρέθεσε το ειδικό πρόγραμμα 12 μηνών από ΟΑΕΔ για στήριξη θέσεων εργασίας. 34εκατ.ευρώ.επιδότηση 100% εργοδοτικών εισφορών. Τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 80 για χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Επιμήκυνση επιδόματος για 1 μήνα.

Υπενθύμισε την μέχρι 31/3/2020 αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και ενημέρωσε πως εξετάζεται η υποβολή κατάθεσης αίτησης στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, ενώ εκπονείται σχέδιο στήριξης από την ΕΤΕΑΝ. Αναφέρθηκε στη δημιουργία εγγυοδοτικού προϊόντος από την Αναπτυξιακή τράπεζα, στην μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και στην απαλλαγή φόρου για τα απλήρωτα τιμολόγια.

Η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη εκτίμησε ο υπουργός. Υπολογίζεται πως θα χάσουμε μισό δις από τον ελληνικό τουρισμό. Γι αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην το χάσουμε. Κάνουμε συνεχώς συναντήσεις. Συναντήσεις με αεροπορικές εταιρείες ώστε να αναπληρώσουμε αυτές που χάσαμε και εκεί πάνω να χτίσουμε.

Πρέπει όλοι να πάρουμε το μάθημα πως η εξάρτηση από 1 πελάτη ενέχει κινδύνους. Πρέπει να αλλάξουμε την τουριστική μας στρατηγική, κατέληξε ο κ. Θεοχάρης .

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ιωάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  προειδοποίησε ότι η  Τόμας Κουκ είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να επαναληφθεί. Ανέφερε ακόμη  ότι  προκλήθηκε  «άνοιγμα» στις επιχειρήσεις και όχι μόνο στα ξενοδοχεία,  από τα ανείσπρακτα της εταιρείας γύρω στα 200-250 εκατομμύρια για τον ελληνικό τουρισμό. Αδιευκρίνιστο  παραμένει το πόσοι ακριβώς είναι οι πελάτες. Αλλά από Βρετανία, Γερμανία και Σκανδιναβία ερχόταν μέσω της Τόμας Κούκ στην Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Αν κάνουμε όμως κάποιες αναγωγές, γιατί η Τόμας Κουκ διακινούσε μέσω τρίτων αεροπορικών τουρίστες από 11 ευρωπαϊκές χώρες,  θα μπορούσαμε να πούμε με ανασφάλεια πως οι τουρίστες της Τόμας Κουκ από όλη την Ευρώπη είναι περίπου 2 εκατομμύρια. Μεγάλη πρόκληση το να καλύψουμε πρωτίστως αυτό το κενό των 1,2 εκατομμυρίων επισκεπτών. 

Είναι ενδεχόμενο να έχουμε «σκασίματα» και «κανόνια» στην αγορά λόγω της Τόμας Κούκ, και να αρχίσουμε να βλέπουμε επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Ρέτσος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα την πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, υπογράμμισε ότι «εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα ερωτήματα από τον κ. Θεοχάρη. Οι νέες αγορές, η ψηφιοποίηση, το φαινόμενο του υπερτουρισμού, η κλιματική αλλαγή, οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις των millennials, αλλά και οι γεωπολιτικές συνθήκες, η προσφυγική κρίση, το Brexit και ο συστημικός ρόλος του τραπεζικού συστήματος, επιτάσσουν να επικαιροποιήσουμε το σχεδιασμό μας.»

Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να βγει μπροστά σε μία νέα εθνική στρατηγική που θα μας θωρακίζει απέναντι στις προκλήσεις αυτές και ταυτόχρονα θα διαμορφώνει τη νέα ταυτότητα για τον ελληνικό τουρισμό. Βιώσιμη και άρα αυτονόητα δίκαιη ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά στην πτώχευση της Thomas Cook η κ. Νοτοπούλου κάλεσε τον Υπουργό Τουρισμού να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία επανειλημμένως του έχει θέσει και αφορούν στις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείου Τουρισμού για την προστασία του τουριστικού κλάδου και των εργαζομένων, δεδομένου ότι γνώριζε από τον περασμένο Ιούλιο για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ταξιδιωτικός οργανισμός.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

Μοιράσου το άρθρο: