Η νέα στρατηγική ανάπτυξης επί τάπητος στην εκπομπή ΔΕΚΑ

Η νέα στρατηγική ανάπτυξης στη χώρα μας, το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας , οι επενδύσεις, το έργο στο Ελληνικό, η στήριξη των επιχειρήσεων με τα μέτρα παροχής ρευστότητας , η ανάγκη για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, τις Τράπεζες,  αλλά και ο κίνδυνος για ένα δεύτερο lock down στη χώρα μας σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τέθηκαν επί τάπητος της εκπομπής  “Δέκα”, το βράδυ της Πέμπτης.

Καλεσμένοι του Φάνη Παπαθανασίου και της Νικόλ Λειβαδάρη ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Διαβάστε παρακάτω τα κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεων τους :

 ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

“Μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό”

“Θα έχουν δοθεί 2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις έως το τέλος Ιουνίου”

“Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι έχει αλλάξει ο πλανήτης αλλά και η Ελλάδα”

“Αν όλοι τηρήσουμε λίγο τα μέτρα θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lock down”

 

Για το έργο στο Ελληνικό και εγκαίνια έργων στο επόμενο διάστημα:

“Στο έργο του Ελληνικού είχαμε καθυστέρηση λόγω δικαστικής διαμάχης των εταιρειών. Έπρεπε  να περιμένουμε τη λήξη αυτής της διαμάχης κάτι που έγινε στις αρχές Μαΐου. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες. Το έργο προχωράει. Αυτές οι μέρες θα εκδοθεί από το υπουργείο η άδεια κατεδάφισης των πρώτων κτιρίων και θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

“Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου θα κάνουμε και τα εγκαίνια του έργου ΚΑΣΙΟΠΗ, την επόμενη Πέμπτη θα είμαι στα εγκαίνια του έργου Kilada Hills, στην Αργολίδα , μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα είμαι στην Κρήτη, στην Ελούντα για την επένδυση Mirum Hellas , άλλα 500 εκατ.”

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και εργαζομένων από το υπουργείο Ανάπτυξης:

“Εχουμε  βρει τα χρήματα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον πρώτο κύκλο. Δώσαμε περίπου 640 εκατ. ευρώ. Δώσαμε τα 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες , περίπου άλλα 600 εκατ. , φτιάξαμε το πρόγραμμα για την πληρωμή των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων , έργο προϋπολογισμού 500 εκατ. , φτιάξαμε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ στο οποίο μοχλεύσαμε 2 δισ. ευρώ και το επιδοτικό covid-19 που φθάνει στα 7 δισ. ευρώ . Αυτά τα ποσά μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή του Ιουνίου , άλλα 1,4 δισ. , φθάνουμε σε σύνολο 14-15 δισ. Δεν είναι μικρό ποσό. Μπορεί να φαίνεται μικρό στη κρίση που διανύουμε.

“Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει εγκεκριμένα δάνεια 1 , 2 δισ. Έχουν ήδη δοθεί 300 εκατ. Με την έγκριση των πρώτων 3500 δανείων. Περίπου άλλα τόσα θα δίνονται κάθε μέρα. Με τον ρυθμό αυτό θα έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις και τα 2 δισ. μέχρι το τέλος Ιουνίου.  Το θέμα είναι αν μπορούμε να βάλουμε κι άλλα χρήματα στο πρόγραμμα το οποίο είχε μεγάλη ζήτηση. Τα αιτούμενα φθάνουν στα 7 δισ.

“Στο πρόγραμμα covid-19 τα αιτούμενα δάνεια είναι περίπου στα 10 δισ.  Εκεί δεν έχει γίνει ακόμα εκταμίευση ποσών.

“Το ΤΕΠΙΧ Ι λειτούργησε εννέα μήνες και έδωσε τελικά 200 εκατ. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, σε ένα μήνα, έχει δώσει πάνω από 1 δισ. Αρα, στο 1/9 του χρόνου έδωσε πέντε φορές περισσότερα χρήματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έτρεξαν οι Τράπεζες. Μπορούμε να πούμε ότι στο μέτρο της εποχής που διανύουμε, θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και πιέζουμε γι αυτό. Εχουμε φτιάξει παρατηρητήριο ρευστότητας και το παρακολουθούμε κάθε μέρα.

“Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν 12.000 επιχειρήσεις και τώρα στο εγγυοδοτικό  είναι περίπου 25.000 επιχειρήσεις. Αυτές που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια θα πάρουν δάνεια”.

Για το νέο μοντέλο στην επιχειρηματικότητα και τις Τράπεζες:

“Αν δεν μπορέσουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα , η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν θα βελτιωθεί.

“Αν οι Τράπεζες έδιναν χρήματα χωρίς τραπεζικά κριτήρια αυτό, μετά βεβαιότητας, θα μας οδηγούσε στην επόμενη χρεωκοπία μας. Αν μπούμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων θα ζήσουμε σε χειρότερη μορφή αυτά που ζήσαμε το 2010. Πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να τα επιστρέψουν”.

Για την ανάγκη μετασχηματισμού στην εκπαίδευση:.

“Από το γραφείο μου βλέπω τις τελευταίες μέρες τις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας. Είμαστε σε μια κοινωνία που οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν γιατί θα έχουν στα σχολεία tablet. Ένα μεγάλο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών και δεν μιλάω για όλους δεν έχει καταλάβει ότι έχει αλλάξει ο πλανήτης, έχει αλλάξει και η Ελλάδα. Εχουμε δρόμο για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη των ιδεών και να μπορέσουμε να επιταχύνουμε αυτό τον μετασχηματισμό”.

Για τον κίνδυνο ενός νέου lock down, το ρίσκο με το άνοιγμα του τουρισμού και τα φαινόμενα του συνωστισμού:

“Αν μου λέγατε πριν από μερικούς μήνες αν θα αντέχαμε ένα lock down θα σας έλεγα, όχι δεν αντέχουμε. Το αντέξαμε όμως. Σίγουρα δεν εύχομαι ένα δεύτερο lock down και σίγουρα ανησυχώ. Η εξέλιξη του ιού , σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τελείως δυσδιάκριτη. Μην έχετε αμφιβολία. Ο τουρισμός θα φέρει κρούσματα στην Ελλάδα ότι κι αν κάνουμε. Το λέω για να μη μας πιάσει πανικός. Οταν προσδοκούμε να έρθουν στη χώρα μας αρκετά εκατομμύρια, στατιστικά κάποιοι δε θα χουν covid-19;

“Θα έχουμε ένα πολύ οργανωμένο σύστημα ταχείας επεμβάσεως και διαχείρισης των κρουσμάτων. Θα ζήσουμε με αυτό , δεν γίνεται διαφορετικά. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί ένα δεύτερο lock down. Αν όλοι τηρήσουμε λίγο τα μέτρα, θα το αποφύγουμε.

Μας ανησυχούν τα φαινόμενα συνωστισμού. Ομως η ιδέα ότι ο κόσμος θ  αποφύγει κάθε είδους πάρτι για πάντα, είναι εντελώς παράλογη. Δεν θα συμβεί όσα μέτρα κι αν πάρουμε . Είναι στα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας. Μας αρέσει και να χορεύουμε και να πίνουμε και να παρτάρουμε. Αν μπορούμε την ώρα που το κάνουμε αυτό να αυτοπροστατευτούμε, θα ήταν ευχής έργο”.

ΝΙΚΟΣ ΒΕΤΤΑΣ, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

“Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία, η χώρα μας να αλλάξει το προς τα που κοιτάει και να μπορέσουμε να πάμε εκεί που αξίζουμε να είμαστε.

” Αν ικανοποιήσουμε στο 100% την ανάγκη για ρευστότητα αυτών των επιχειρήσεων και τις κρατήσουμε όλες ζωντανές , τότε δεν θα υπάρξει πραγματικά χώρος για να χτιστεί κάτι καινούργιο. Και η αλήθεια είναι ότι το καινούργιο δεν βγαίνει χωρίς ένα κομμάτι του παλιού να πεθάνει. Στη χώρα μας έχουμε ένα μικρό μέγεθος επιχειρήσεων.

“Το ρυθμιστικό σχέδιο που υπάρχει βοηθάει τις επιχειρήσεις που θέλουν να κινούνται και λίγο στο πλαίσιο του ατύπου ή να στρέφονται μόνο στην εσωτερική ζήτηση παρά στο εξωτερικό. Η χώρα, μετά από 5-10 χρόνια θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την παραγωγή της”.

“Στο εκπαιδευτικό, μέρος του προβλήματος είναι και το ίδιο το πολιτικό σύστημα . Βλέπει ότι αν “σπάσει αυγά” θα έχει κόστος ενώ αυτό που θα καρπωθούν τα παιδιά μας θα έρθει μετά από 15-20 χρόνια. Το πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στο βραχυπρόθεσμο κόστος και στο μακροπρόθεσμο όφελος”.

“Μπαίνουμε στη νέα δεκαετία με αρκετά μεγαλύτερο χρέος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των χωρών και αν δεν χρησιμοποιήσουμε έξυπνα αυτά τα χρήματα που τα δανειζόμαστε , ουσιαστικά, από τα παιδιά μας, θα βρεθούμε προ εκπλήξεως”.

ΠΑΝΟΣ ΤΣΑΚΛΟΓΟΥ, Καθηγητής Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

“Σε μια χώρα που δημογραφικά γηράσκει, είναι κεφαλαιώδους σημασίας, κυριολεκτικά, να έχει, όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο και μεγάλη παραγωγικότητα. Είναι αυτό που θα δώσει ώθηση στην οικονομία.  Σίγουρα χρειαζόμαστε πολύ μεγάλες τομές στην εκπαίδευση.

“Στα διεθνή εκπαιδευτικά συστήματα χωρών που έχουν γρήγορη οικονομική μεγέθυνση τα τελευταία χρόνια , το σύστημα είχε αυτονομία, αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία. Από το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα λείπουν και τα τρία αυτά πράγματα.

“Για αποφάσεις με βραχυπρόθεσμο κόστος και μακροχρόνιο όφελος, θα σας πω ένα παράδειγμα το οποίο η κοινωνία μας  πλήρωσε αδρότατα.  Όλοι ξέραμε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα πήγαινε στα βράχια. Αν υπάρχει ένας παράγοντας, ο κυριότερος που μας πήγε στα βράχια, ήταν το ασφαλιστικό. Και αναγκαστήκαμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις στο τέλος και οι οποίες ήταν πολύ πιο επώδυνες απ αυτές που θα μπορούσαν να ήταν αν το κάναμε νωρίτερα”.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών:

“Αυτό που χρειάζεται σήμερα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αντιπροσωπεύει το 98,6% των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι ρευστότητα. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ως κρατικό τραπεζικό πυλώνα . Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε την αναλυτική μας πρόταση στο υπουργείο.

“Σαφώς και ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις γιατί μετά από τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις όπου κυριολεκτικά μάτωσε ο κάθε Έλληνας πολίτης  οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μέχρι στιγμής αυτό δεν το έχουμε δει”.

“Θέλει μεγάλη προσοχή όλο αυτό με τη ρευστότητα και την εκτύπωση χρήματος που το είδαμε σε υπερθετικό βαθμό στις Η.Π.Α. Παρ ότι βιώνουμε μέρες με πολύ χαμηλό πληθωριστικό επίπεδο, παγκοσμίως, κινδυνεύουμε να διογκώσουμε για πολλά χρόνια, ένα αυξημένο παγκόσμιο δημόσιο χρέος”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος