Στην αγορά ακινήτων και τον τουρισμό των περιφερειακών ενοτήτων της Καστοριάς και της Φλώρινας επικεντρώθηκε η εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο» στη Φωνή της Ελλάδας. Γι’αυτο τον λόγο μιλήσαμε με τους μεσίτες Ζαχαρία Μίντζια στην Καστοριά και Γιώργο Βελίδη στην Φλώρινα και τον Ιορδάνη Μηχαηλίδη, πρόεδρο των ξενοδόχων Καστοριάς και τον Παναγιώτη Ιωάννου, ξενοδόχο Φλώρινας.

Ζαχαρίας Μίντζιας, μεσίτης Καστοριά

Η κρίση πλήττει ακόμη την οικονομία της Καστοριάς ανέφερε ο κ. Μίντζιας γιατί η γουνοποιία υποφέρει λόγω της καμπάνιας διεθνώς εναντίον της γούνας και των φθηνών εργατικών χειρών σε άλλες χώρες.

Στην κτηματαγορά, οι τιμές υποχώρησαν ακόμα και έως 70% από τα προ κρίσης επίπεδα. Ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, όπως η airbnb, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ενώ οι φοιτητές, κάπου 800, δεν είναι τόσοι πολλοί όσο σε άλλες πόλεις για να δώσουν ώθηση στην τοπική κτηματαγορά.

Οι τιμές είναι χαμηλές και κυμαίνονται μεταξύ 300 και 800 ευρώ το τ.μ. για παλιά διαμερίσματα και 1000 με 1200 ευρώ το τ.μ. για νέα.

Ομογενής απο τις ΗΠΑ αγόρασε διαμέρισμα 90 τ.μ., 40 ετών στο ιστορικό κέντρο της πόλης αντι 40 χιλ. ευρώ. Ελληνοαυστραλέζα αγόρασε διαμέρισμα 70 τ.μ. αντί 30 χιλ. ευρώ. Εκτός των ομογενών, ενδιαφέρον για αγορές επιδεικνύουν Αλβανοί που ζουν στην περιοχή επι δεκαετίες.

Σπίτια 70-80 τ.μ. αγοράζονται έναντι 15-20 χιλ. ευρώ μέσα σε χωριά. Φυσικά, τα σπίτια χρήζουν επιδιορθώσεων αλλά δεν ξεπερνούν τις 15-20 χιλ. ευρώ , τόνισε.

Σπίτια σε χωριά γύρω απο την λίμνη πωλούνται σήμερα προς 200 ευρώ το τ.μ. έναντι 600-800 ευρώ το 2008.

Οσον αφορά, τα αγροτεμάχια, κάποιος μπορεί να αγοράσει 4 στρέμματα στους πρόποδες του Γράμμου προς 4000-6000 ευρώ συνολικά.

Γιώργος Βελίδης, μεσίτης Φλώρινα

Η πτώση των τιμών των ακινήτων ανήλθε σε 50% κατά μέσο όρο από τα υψηλά στην περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας με το ψυχρότερο κλίμα που φθάνει ακόμα και τους μείον 38 βαθμούς τον χειμώνα αλλά και τις διακριτές 4 εποχές του χρόνου και το μοναδικό περιβάλλον.

Οι ομογενείς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων κυρίως από τον Καναδά και τις ΗΠΑ ενώ επισκέπτονται την Φλώρινα και τα γύρω χωριά έρχονται μια η δυο φορές τον χρόνο.

Σπίτια 10ετίας πωλούνται έως 850 ευρώ ανά τ.μ. και σπίτια 30 χρόνων από 400 έως 700 ευρώ το τ.μ.

Πέτρινο σπίτι 60-70 τ.μ. σε χωριά γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο πωλούνται από 15 έως 25 χιλ. ευρώ, τονίζει ο κ.Βελίδης, προσθέτοντας ότι χρήζει ανακαίνισης 250-300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οσον αφορά τα ενοίκια, μια γκαρσονιέρα μισθώνεται προς 150-200 ευρώ τον μήνα και ένα δυάρι μέχρι 250 ευρώ.

Οικόπεδα που οικοδομούν 300 τ.μ. πωλούνται προς 30-35 χιλ. ευρώ και αγροτεμάχια 4 στρεμμάτων προς 16-20 χιλ. ευρώ.

Ιορδάνης Μηχαηλίδης, πρόεδρος ξενοδόχων Καστοριάς

Στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, με την ομώνυμη πανέμορφη πόλη, είχαμε εσωτερικό τουρισμό που επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση. Από τους ξένους, την περιοχή επισκέπτονται Αλβανοί ενώ οι Ρώσοι ανακάλυψαν την Ελλάδα λόγω των επισκέψεων τους στην Καστοριά για την γούνα.

Εμείς βιώνουμε την παγκοσμιοποίηση εδώ και αιώνες λόγω της γουνοποιίας, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι παλιά η περιοχή είχε το 80% της παγκόσμιας παραγωγής γούνας.

Σήμερα, η Καστοριά είναι το κέντρο του Δυτικού κόσμου στον κλάδο που έχει σήμερα κυριότερο ανταγωνιστή την Κίνα, τόνισε.

Ο κ. Μηχαηλίδης ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για στοχευμένη προβολή της περιοχής, δίνοντας έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό και την φύση, π.χ. τον Γράμμο που έχει φυσικές πίστες χιονιού και έχει το περισσότερο χιόνι χωρίς ομίχλη αλλά παρόλα αυτά δεν έχει ακόμα χιονοδρομικό κέντρο.

Ο αριθμός των κλινών σε ξενοδοχεία ξεπερνά πλέον τις 2500 από 680 παλαιότερα και αυτό σημαίνει πως υπάρχει προσφορά.

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στις παραδοσιακές γιορτές που γίνονται μεταξύ 6 και 8 Ιανουαρίου στην Καστοριά σε μηδέν βαθμούς ή και κάτω από το μηδέν και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Είναι κάτι το αντίστοιχο του καρναβαλιού με τον κόσμο να διασκεδάζει στους δρόμους.

Παναγιώτης Ιωάννου, ξενοδόχος Φλώρινα

Στα ισχυρά χαρτιά της περιφέρειας της Φλώρινας στον τουρισμό αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννου, αναφερόμενος στις λίμνες των Πρεσπών που είναι ένας από τους τρεις καλύτερους υβροδιότοπους στην ΕΕ.

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στα ζώα της περιοχής όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και τα ζαρκάδια αλλά και στα δυο ονομαστά χιονοδρομικά κέντρα που δεν έχουν ανέμους. Τα τρία-πέντε πηγάδια και το καϊμακτσαλάν.

Η πόλη της Φλώρινας έχει πληθυσμό 20 χιλ. άτομα και όλος ο νομός περίπου 65.000.

Παρουσιαστές-Παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα
Ηχολήπτης: Μαρία Παπακυρίτση

Μοιράσου το άρθρο: