Η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν φθάσει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, όπως το μέγεθος των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο. Για αξιοθαυμαστα αποτελεσματα στο πρωτογενες πλεονασμα , κανουν λογο Μοσκοβισι και Ρεγκλινγκ. Το ΔΝΤ είναι υπέρ της κατ’ αρχήν συμφωνίας.

Τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί και μπορούμε να κινηθούμε ταχύτερα πλέον, συμπλήρωσε o ίδιος, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν για να συνεχίσουν την δουλειά και να φτάσουν σε τεχνική συμφωνία (SLA).

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας θα επιτρέψει να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με στόχο την συνολική πολιτική συμφωνία.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την πολιτική συμφωνία και να γίνει εκταμίευση της δόσης μέχρι την επόμενη μεγάλη αποπληρωμή χρέους το καλοκαίρι.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 θα περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων και 1% του ΑΕΠ υπο την μορφή της μείωσης του αφορολόγητου το 2020. Τα αντίμετρα θα εφαρμοσθούν εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι συζητήσεις για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αφορούσαν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, χαιρέτισε την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε σε συνάντηση με τους ομολόγους του σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσων (dpa) ότι «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)».

Μοιράσου το άρθρο: