Κινητοποίηση των τευτλοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας

Σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν αργά το μεσημέρι της Τρίτης, τευτλοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, ζητώντας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων “εγγυήσεις για την αποπληρωμή του προϊόντος που θα παραδώσουν στον μισθωτή των εργοστασίων της εταιρείας σε Πλατύ και Σέρρες για 28 μήνες.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, προσθέτοντας: “Στη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί για τη μίσθωση των εργοστασίων, για την οποία μας ενημέρωσαν από τη διοίκηση της ΕΒΖ, δε αναφέρεται το πώς θα πάρει ο μισθωτής τα τεύτλα, ούτε όμως υπάρχουν όροι για το πώς θα πληρωθούμε εμείς. Χωρίς διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις από το υπουργείο, είμαστε μετέωροι και εκτεθειμένοι. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους”.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Πίππας επισήμανε ότι “με βάση τα όσα ακούγονται, ο μισθωτής θα παραλάβει τα τεύτλα μας και θα τα διαθέσει για βιοαέριο και ζωοτροφές και όχι για την παραγωγή ζάχαρης, αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς και ποιος θα μας την καλύψει”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ (που συνεδρίασε με πέντε μέλη, αφού τα δύο -η νομικός Κωστούλα Πάτουχα και το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Στέλλα Καραγιάννη- παραιτήθηκαν το περασμένο Σάββατο), αποφάσισε ομόφωνα να ανάψει το “πράσινο φως” για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης των ΄δυο προαναφερθέντων εργοστασίων με την κοινοπραξία Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας- Royal Sugar, έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, στην πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση της ΕΒΖ για τη μίσθωση των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες, είχε ανταποκριθεί και η “Innovation Brain” του Λούκας Φέκερ.

Πριν από λίγες ημέρες, όπως είχαν αναφέρει στελέχη της ΕΒΖ, υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο για τη συγκόμιση των τεύτλων που έχουν σπαρεί φέτος και υπολογίζονται σε 18.000 στρέμματα, αλλά η δυσκολία έγκειται στον χρόνο που απαιτείται για τη συντήρηση του εργοστασίου στο Πλατύ (20 με 30 μέρες) ενώ στη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα δεν εργάζεται πια εξειδικευμένο προσωπικό.

Φωτο αρχείου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος