Κλιματικά & εισοδηματικά τα κριτήρια στο νέο «Εξοικονομώ»

Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το νέο κύκλο του προγράμματος «Eξοικονομώ». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα εισαχθούν εισοδηματικά και κλιματικά κριτήρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί και σε όσους μένουν σε παλιά και ενεργοβόρα κτίρια.

Παρά τα  εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν δοθεί στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, ένα στα δύο νοικοκυριά δεν έχουν επαρκή θέρμανση, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης. Μέχρι σήμερα, το καθοριστικό κριτήριο για την έγκριση των αιτήσεων για τα προγράμματα Εξοικονομώ ήταν ο χρόνος συμπλήρωσης της αίτησης, με αποτέλεσμα τα χρήματα της επιδότησης να φτάνουν δύσκολα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου περιβάλλοντος, το νέο Εξοικονομώ, που θα σχεδιαστεί σε συνεργασία με το τεχνικό επιμελητήριο, θα έχει ως στόχο και την μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

«Τα προγράμματα θα πρέπει να στοχεύσουν συγκεκριμένα εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Στα παλαιότερα κτίρια και σε αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα» λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Το υπουργείο περιβάλλοντος εξετάζει την εισαγωγή τριών κατηγοριών κριτηρίων:
Θα δοθεί προτεραιότητα στα παλαιότερα και ενεργοβόρα κτήρια, θα μοριοδοτηθούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά και οι περιοχές που έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς θα αξιοποιηθεί η μελέτη που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης.

Το νέο εξοικονομώ αναμένεται να προκηρυχθεί στο τέλος του καλοκαιριού.

Πηγή: ΕΡΤ — Ρεπορτάζ Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος