Κρίσιμες επαφές για το θέμα του χρέους θα έχουν σήμερα Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου στο θέμα του ελληνικού χρέους έγιναν ορατές κατά τις χθεσινές τοποθετήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης θα συμμετάσχουν στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους και η υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων για τη διευθέτησή του.

Ο κύριος Τσακαλώτος θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, Λιου και Σόιμπλε και τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Από τις χθεσινές τοποθετήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού και του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόΐμπλε στο θέμα του ελληνικού χρέους έγινε σαφές ότι οι διαφορές απόψεων παραμένουν.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζήτησε βαθιές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ελάφρυνση χρέος από τους Ευρωπαίους για να υπάρξει χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου ενώ κ. Λιού τάχθηκε υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ομως, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον ελληνικό λαό, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα (σε τοπική ώρα) του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

09:00 Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
09:45 Συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης.
10:45 Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
13:00 Γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
16:05 Συνάντηση με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σχετική είδηση: To ελληνικό χρέος «στο τραπέζι» του ΔΝΤ (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: