ΜΑΓΝΗΣΙΑ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ο τουρισμός στη Μαγνησία με το μαγευτικό Πήλιο και στις Σποράδες νήσους ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Ελλάδα στον κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με το Γιώργο Ζαφείρη, πρόεδρο ξενοδόχων Μαγνησίας, τον Αλέξανδρο Ευσταθίου, πρόεδρο ξενοδόχων Σκιάθου, Αγγελική Μαλαματένιου, αντιπρόεδρο ξενοδόχων Αλοννήσου και την Μαίρη Διαμάντη, πρόεδρο ξενοδόχων Σκοπέλου.

Γιώργος Ζαφείρης, Μαγνησία

Ο τουρισμός είναι λίγο πεσμένος φέτος τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας, προσθέτοντας ότι οι ξενοδόχοι ποντάρουν πολλά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Υπάρχουν 300 ξενοδοχεία των 2 με 5 αστέρων εκ των οποίων η πλειονότητα είναι των 20 με 30 δωματίων. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακά αρχοντικά που έχουν γίνει ξενώνες και είναι μια κατηγορία απο μόνη της και φυσικά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οσον αφορά την εθνικότητα των τουριστών, το 30% περίπου προέρχονται απο τα Βαλκάνια και έρχονται οδικώς ενω οι υπόλοιποι είναι κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί, Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι και ισραηλινοί. Την Μαγνησία επισκέπτονται επίσης ομογενείς, κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και αρκετοί κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Λίγοι Ασιάτες έρχονται στην Μαγνησία παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει με οργανωμένα ταξίδια οικογενειών από την Κίνα και την Ινδία.

Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε πως η Μαγνησία έχει το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη που βλέπει σε δυο θάλασσες στην τοποθεσία Χάνια. Ο ίδιος είναι επίσης υπερ της δημιουργίας μυθολογικού πάρκου με επίκεντρο την αστροναυτική εκστρατεία.

Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι π Μεξικανός πρέσβης είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι στη χώρα του πιστεύουν πως οι αργοναύτες είχαν φτάσει μέχρις εκεί.

Ερωτηθείς για τις τιμές, ο ίδιος αναφέρει πως ξεκινούν απο 50-60 ευρώ την μέρα το δίκλινο με πρωϊνό στο Πήλιο και φθάνουν τα 140 ευρώ. Στην περιοχή ανθούν τα κέντρα γιόγκα καθώς βοηθά πολύ ο ήλιος και τα βότανα με τις μοναδικές συνεδρίες που γίνονται πολύ νωρίς το πρωί.

Αλέξανδρος Ευσταθίου, Σκιάθος

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Σκιάθου ανέρχονται σε 6.000 περίπου αλλά το καλοκαίρι εκτιμάται πως διαμένουν στο νησί 30 με 35 χιλ. άτομα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, υπάρχουν 30 με 35 χιλιάδες κλίνες στην Σκιάθο. Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά τουριστών για το νησί και ακολουθούν η Σκανδιναβία, η Ιταλία ενώ έχουν αρχίσει απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ όπου δίνονται κίνητρα σε υπαλλήλους τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων να έλθουν στην Σκιάθο.

Φέτος, εκτιμάται πως ο τουρισμός είναι περίπου 10% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και εκτιμάται πως ρόλο σ’αυτό έχουν παίξει διάφορα γεγονότα όπως η αποδυνάμωση της βρετανικής λίρας και της σουηδικής κορόνας έναντι του ευρώ καθώς και η άνοδος των αγορών της Τουρκίας, του Μαρόκου, της Αιγύπτου και της Αλβανίας.

Πέρυσι, οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου έφθασαν το επίπεδο-ρεκόρ των 185.000.

Οι ενοικιάσεις μέσω airbnb έχουν επίσης σημειώσει κατακόρυφη άνοδο.

Οσον αφορά το κόστος διαμονής, αυτό ξεκινά απο 50 ευρώ την μέρα και φθάνει τα 1000 ευρώ σε μια βίλα και 700-800 ευρώ σε 5στερο ξενοδοχείο.

Ερωτηθείς για την επίπτωση που είχε η ταινία «Μάμα Μια» στον τουρισμό του νησιού και γενικότερα, ο ίδιος τόνισε ότι ήταν πολύ θετική και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ένα θερινό σινεμά που παίζει το έργο κάθε καλοκαίρι και γεμίζει.

Αγγελική Μαλαματένιου, Αλόννησος

Ο τουρισμός ήταν κάτω περίπου 20% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα υποστηρίζει η αντιπρόεδρος των ξενοδόχων Αλοννήσου.

Η Αλόννησος έχει περίπου 2800 μόνιμους κατοίκους εκ των οποίων μερικοί είναι αλλοδαποί, κυρίως Βρετανοί, που είναι ενεργά μέλη της κοινότητας.

Υπάρχουν περίπου 10 ξενοδοχεία στο νησί με τα περισσότερα να είναι μικρά έως 25 δωματίων και μόνο δυο να είναι 100 δωματίων. ¨Εχουν επίσης φτιαχτεί βίλες προς ενοικίαση την τελευταία 15ετία.

Οι περισσότεροι τουρίστες στο νησί είναι ‘Ελληνες απο το εσωτερικό και ομογενείς, κυρίως από την Γερμανία και την Αυστραλία. Οι ξένοι προέρχονται συνήθως από την Βρετανία, την Ιταλία, την Σκανδιναβία και την Ρουμανία ενώ την επισκέπτονται επίσης Ισραηλινοί με κότερα.

Η διαμονή κοστίζει από 45 έως 150 ευρώ την μέρα τον Ιούνιο και από 90 έως 200 ευρώ τον Ιούλιο-Αύγουστο.

Η Αλόννησος φημίζεται για τις καταδύσεις και απο του χρόνου οι λάτρεις του σπορ θα μπορούν να επισκεφθούν το ναυάγιο της Περιστέρας. Επιπλέον, υπάρχει θαλάσσιο πάρκο με φώκιες σε σπηλιές αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μην τις ενοχλούν τουρίστες που θέλουν να τις χαϊδεύουν ενώ αυτές ξεκουράζονται.

Μαίρη Διαμάντη, Σκόπελος

Υπάρχουν 46 ξενοδοχεία στην Σκόπελο εκ των οποίων τέσσερα είναι 5στερα τονίζει η πρόεδρος των ξενοδόχων Σκοπέλου. Επιπλέον, υπάρχουν βίλες που νοικιάζονται μέσω airbnb.

Λόγω της ταινίας «Μαμα Μια», πολλοί πολιτικοί γάμοι γίνονται στο νησί. Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Κορεάτες, Γάλλοι και Ιταλοί είναι οι κυριότεροι ξένοι τουρίστες.

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 30 και 70 ευρώ την μέρα την περίοδο που η ζήτηση δεν είναι ισχυρή και 100 ευρώ περίπου τον Ιούλιο-Αύγουστο.

Ερωτηθείσα πόσα χρήματα χρειάζεται μια οικογένεια για να περάσει διακοπές στη Σκόπελο, η κ. Διαμάντη εκτίμησε πως 100 ευρώ είναι αρκετά.

Η κ. Διαμάντη αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια προώθησης των τοπικών προϊόντων όπως η σκοπελίτικη τυρόπιτα και η σπεσιαλιτέ δαμάσκηνο με ψάρι ροφό που αγαπούν οι τουρίστες.

Επίσης, η ίδια επεσήμανε την ύπαρξη υδατοδρομίου για μικρά αεροσκάφη στη Σκόπελο που δεν γνωρίζουν πολλοί.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος & Κοντογιάννης Δημήτρης

Ηχολήπτης: Γιώργος Καμπουρόπουλος

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Μουσική επιμέλεια: Βσσίλης Γούναρης

Μοιράσου το άρθρο: