Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό». Επίσης, όπως ανέφερε, τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση.

Παρόλο, όπως είπε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο, Τρίτη, στις 15.00.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Εν τω μεταξύ, τεστ αντοχής για το κλείσιμο της συμφωνίας είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας και συνδέεται με τις εξελίξεις σε Eurogroup, Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και ΔΝΤ.

H επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι και σίγουρη, επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμη, πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, τα εναπομείναντα βήματα για την Ελλάδα είναι πολύ μικρά.

Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε ύφεση 1,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία που είναι προσωρινά και όχι τα τελικά. Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: Μειώθηκε το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2016-Κομισιόν: Περιμένουμε ανάπτυξη το 2017 (video)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Μοιράσου το άρθρο: