Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, σύμφωνα με την Morgan Stanley που εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 0,1%, ενώ για το 2017 εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%.

Μέχρι τώρα η αγορά ομολόγων έχει αντιδράσει αρκετά καλά στην ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ήδη μειωθεί κατά 150 μονάδες βάσης – έχει διαμορφωθεί σε περίπου 7,4%.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως η οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της την ύφεση και το ΑΕΠ, επί της ουσίας θα παραμείνει στάσιμο σε γενικές γραμμές το τρέχον έτος, διαψεύδοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για συρρίκνωση 1%.

Παρόλα αυτά η λιτότητα εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία και να ανακόπτει τη διαρκή ανάπτυξη,σύμφωνα με την έκθεση όπου επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν υπάρξει μια «αληθινή» εξομάλυνση.

Το κλειδί για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα είναι πως οι πρώτες 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του ΑΕΠ θα προέλθουν από την άρση των περιορισμών, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μέχρι τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους, για να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της (σ.σ. η ανάλυση της Morgan Stanley είναι πριν από το τελευταίο Eurogroup).

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟ:EPA/ANDREW GOMBERT
Σχετική είδηση:Βερολίνο: «Συμμετοχή του ΔΝΤ τον επόμενο χρόνο» – Αθήνα: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται»

Μοιράσου το άρθρο: