Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας διαμορφώνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 1.600.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, θα διαπιστώσουν εντός του 2020 αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ και οι επιχειρήσεις, θα μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, για επενδύσεις και προσλήψεις.

Όσο θα ανοίγει η ομπρέλα των μέτρων  ελάφρυνσης επιχειρήσεων και  εργαζομένων τόσο θα ενισχύονται: ρευστότητα, κατανάλωση, και δυνατότητα νέων προσλήψεων λένε εργαζόμενοι και επιχειρηματίες οι οποίοι περιμένουν να υλοποιηθεί η σταδιακή μείωση των εισφορών κατά 5%.

Το μέτρο που αφορά 1 εκατ. 600 χιλιάδες μισθωτούς πλήρους απασχόλησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τον ερχόμενο  Ιούλιο με μείωση εργατικών και εργοδοτικών εισφορών συνολικά κατά 1% περίπου.

Για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ οι εισφορές θα μειωθούν αρχικά  από τα 410 στα 400 ευρώ ενώ στο τέλος του 2023 στα 360 ευρώ.

Το πακέτο των ελαφρύνσεων αποτελεί κίνητρο για στροφή στην πλήρη απασχόληση υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Η ΝΔ προσηλωμένη σε μια αγορά εργασίας που θα τηρεί  την κανονικότητα και την προστασία των εργαζομένων και θα υπερασπίζει τους συνεπείς επιχειρηματίες κάνει στρατηγική παρέμβαση στοχευμένη υπέρ της πλήρους απασχόλησης θα αρχίσει να μετατρέπεται η μερική σε πλήρη απασχόληση», σημειώνει.

Κριτική στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός άσκησε η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι  «το πλαίσιο που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έχει ένα πολύ αρνητικό στίγμα στα εργασιακά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει η κοινωνία»

Επίσπευση υλοποίησης των μέτρων ζητά η ΕΣΕΕ επισημαίνοντας για τα εργασιακά ότι ενώ αυξάνεται άμεσα το κόστος των υπερωριών στην μερική απασχόληση η μείωση των εισφορών ξεκινά από το 2020.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορταζ Κ. Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: